Sønner av punken

5. september 2011 20:57 av Karoline Cecilie Lysø 

En far støtter sønnen sin i absolutt alt etter tapet på moren, men den frie oppdragelsen går alt for langt, og rett til helvete.

Sønner av Norge er en film av regissøren Jens Lien basert på romanen av Nicolaj Frobenius, Teori og Praksis. Frobenius er også manusforfatter i filmen. Filmen er en skildring av punkbevegelsen på slutten av 70-tallet, og livet i den lille drabantbyen Rykkinn.

Nicolaj, spilt av Åsmund Høeg, finner trøst i punkbevegelsen etter han mister moren sin i en bilulykke. Hippie-faren (Sven Nordin) velger å støtte sønnen sin i fascinasjonen for punkerlivsstilen. Han prøver å bli kompis med alle sønnens venner, tar han ut av skolen og lar han satse på musikken i stedet. Far og sønn får et uvanlig nært forhold til hverandre hvor alkohol, sex og dop blir vanlige ingredienser i hverdagen. Nicolaj prøver å ta et oppgjør med alt han kjenner til, men han mislykkes helt når faren blir med på oppgjøret. Sønner av Norge prøver å fortelle en historie om barneoppdragelse og hvor viktig det er for foreldre å sette grenser. Filmen har et helt klart og viktig budskap å komme med, men dette er ikke en vanlig pekefinger-film om et alvorlig tema. Denne filmen sprudler av energi, humor og sjarm. Sven Nordin spiller en hippie/punker-figur som er totalt satt på spissen, men karakteren virker troverdig, og ikke minst klarer han å glede publikum med sin klumsete måte å skape et forhold til sønnen sin på.

Rykkinn

Rykkinn har en veldig sentral birolle i filmen, og det er ikke tilfeldig at historien er lagt dit. Drabantbyen ble bygget som et boligprosjekt tidlig på 70-tallet. Rykkinn ble laget med helt nye byggemetoder og materialer, derfor ble boligprisene der en av Norges aller rimeligste. Boligprisene fikk mange småbarnsfamilier til å flytte nettopp dit, dette skapte helt spesielle ungdomsmiljøer preget av mye rusproblematikk på slutten 70-tallet og frem til midten av 80-tallet. Dette ungdomsmiljøet gjenspeiles også i filmen.

Kritikk

Filmen har skapt høye forventninger og fått masse god kritikk. Både VG, Aftenposten, Klassekampen og Bergens tidende har gitt filmen terningkast 5. Filmen er allerede blitt vist på en rekke førpremierer, blant annet en førpremiere på mediaskolen Westerdals. På sosiale medier som Facebook og Twitter er gleden over filmen stor.

Rasmus Henriksen skriver på facebooksiden til filmen at han er veldig spent.

–        Jeg kommer nok kun til å se en film på kino i år, og det er Sønner av Norge, skriver Henriksen.

Førpremiere

Truls Jensen var en av mange som var på førpremieren til Westerdals. Han hadde ingen spesielle forventninger til filmen, men ble positivt overrasket når historien var lagt til barndomshjemmet hans på Rykkinn.

–        Jeg bodde i akkurat det samme rekkehuset som filmen ble spilt inn i. Jeg bodde der alene med faren min akkurat som på filmen. Det gjorde filmen enda mer spesiell for meg. Jeg er oppvokst på 90-tallet, og da hadde det blitt et mye roligere miljø på Rykkinn, forteller Jensen.

Helt til slutt vil han utrykke at ha mener at filmen er litt oppskrytt.

–         Jeg mener at filmen var svært underholdende, men jeg syns det var vanskelig å forstå budskapet med filmen, det mener jeg ikke kom så tydelig frem, avslutter han.

Stengt for kommentarer.