Drømmebooking blir til virkelighet

4. september 2011 23:47 av Fanny Ofstad 

I november kommer tyrkiske Sezen Aksu for første gang til Norge.I forbindelse med Oslo World Music Festival, som varer mellom 1. og 6. november, er sangerinnen invitert til å opptre i Oslo Konserthus den 5. november.

Sezen Aksu

− Hun synger som en gudinne. For oss er Sezen Aksu en av våre drømmebookinger. Hun har aldri vært i Norge tidligere og det er alltid morsomt å være den første til å bringe en stor stjerne hit, sier Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef for Oslo World Music Festival.

Stølen forteller at Sezen Aksu er en helt spesiell kvinnelig artist som har betydd utrolig mye for den tyrkiske befolkningen, og at hun har en stor fanskare blant mange ulike etniske minoriteter også internt i tyrkia.

− Det er rett og slett veldig stort, veldig morsomt og det gjør oss veldig stolte at Sezen Aksu skal delta på Oslo World Music Festival. Billettsalget går veldig bra, så det blir helt sikkert utsolgt.

Stølen påpeker at publikum ikke kan annet enn å glede seg stort til denne begivenheten, som varer i 90 minutter.

− De kan forvente seg en sangerinne som har intensjon om å ikke skuffe publikum på sitt aller første norgesbesøk. Det blir store sanger og varme følelser.

Stjernen kommer til Oslo med et fantastisk akustisk band ledet av Fahir Atakoglu.

− Jeg tror at Sezen Aksu vil fremføre en god miks av gamle hiter og nye låter.

Stemmen fra Istanbul
Sezen Aksu er født i 1954, og gikk til topps på de tyrkiske hitlistene for første gang i 1976, ett år etter singeldebuten. Siden har hun solgt millioner av album i hjemlandet, Europa og Midtøsten.

− Sezen Aksu er Tyrkias største låtskriver og sangerinne. Hun har også vært en lærer for flere musikere som har jobbet sammen med henne, og hun har oppmuntret og inspirert flere nåværende stjerner. Et eksempel er Sertab Erener, som også er veldig kjent i Tyrkia, forteller Yalcin Böcugöz (61). Han er opprinnelig fra Tyrkia, men har bodd i Norge i 29 år.

Han forteller om et radioprogram han en gang hørte om Sezen Aksu.

− Da fikk jeg vite at hver gang hun publiserer en ny låt, tar hun med seg en venninne og vandrer rundt i Istanbuls gater, og tar for eksempel turen til Bosfuros. Der lytter hun til folks reaksjoner når de hører hennes nye låt, og finner ut hva de synes og hvordan de reagerer.

Böcugöz skal på den kommende konserten, som han benevner som historisk.

− Hun er en utrolig dyktig musiker, som gir en veldig god stemning. Det blir fantastisk å se henne på nært hold. Tekstene hennes er svært meningsfulle og proppet med følelser. Hun synger veldig følelsesladet. Jeg tror det meste av innholdet i tekstene hennes er basert på hennes eget liv.

Han forteller at hennes store kjærlighet var låtskriver, og omkom da han fløy sitt eget fly på vei til Istanbul.

− Dette tror jeg gikk veldig inn på Sezen Aksu, hun ble helt knekt, og hun har krevet flere kjærlighetssanger om hennes følelser knyttet til ulykken.

Han forteller at tyrkere ofte betegner Sezen Aksu som Tyrkias svar på Edit Piaff.

− Vi kaller henne den lille spurven, forteller Böcugöz.

Stengt for kommentarer.