– Skal holde på til vi dør

4. september 2011 23:35 av Bjørn-Martin Bråten Nordby 

Onsdag 7. september holder den nystartede tidligmusikkvartetten Nattergal sin første konsert på Ladegården i Middelalderparken i Oslo. Det blir neppe bare med den ene.


De fire medlemmene av ensemblet; Ingeborg Christophersen, Karolina Radziej, Gunnar Hauge og Erik Skanke Høsøien, har alle bred bakgrunn fra ulike musikkonstellasjoner, men Nattergal ser ut til å bli et langtidsprosjekt. Norgesnytts utsendte møter de tre førstnevnte under en øvelse på Musikkhøgskolen.

– Jeg har drømt om et sånt ensemble av dyktige musikere i mange år, og endelig har vi fått det til, sier Ingeborg Christophersen, som spiller blokkfløyte i ensemblet, og som blant annet er kjent fra talentprogrammet Kjempesjansen på NRK1 i 2006.

Nattergal spiller barokkmusikk og har siden januar jobbet med å utvikle ulike konsertprogrammer.

– Vi har tatt et dykk ned i barokken, men det er så enormt mye å ta av. Derfor skal vi nok holde på med Nattergal til vi dør, ler barokkfiolinist Karolina Radziej.

En hyllest til Telemann
Programmet som kvartetten vil presentere på Ladegråden førstkommende onsdag, er en hyllest til komponisten Georg Philipp Telemann, en av tidenes mest produktive komponister.

Konserten baserer seg på tysk kammermusikk fra høybarokk og rokokko, med musikk av nettopp Telemann, samt Johan Sebastian Bach, Bachs sønn Carl Philipp Emmanuel og Georg Friedrich Händel.

– Det blir en slags greatest hits fra den perioden, selv om stykkene vi spiller ikke er av de mest kjente. Jeg tror programmet vil treffe flere enn de som hører klassisk musikk ofte – det er viktig for meg, sier Christophersen.

– Et flott sted
Kvartetten gleder seg stort til å spille på Ladegården i Middelalderparken i Oslo. Flere av dem har stått på scenen her tidligere, men det er først gang som kvartetten Nattergal.

– Ladegården er et flott sted og konsertlokalet passer musikken vår svært godt. Det er ikke plass til så veldig mange, så det blir som en slags intimkonsert, sier barokkcellist Gunnar Hauge.

Han forteller at Nattergal sannsynligvis vil nyte godt av å inngå i en konsertserie som Ladegården har hatt hver onsdag i en god stund. Ifølge Hauge skal disse konsertene vanligvis være godt besøkte.

– I tillegg kommer det publikummet som har hørt om at vi skal spille vår første konsert sammen, så vi regner med bra med folk, sier Hauge forventningsfullt.

Økt barokkinteresse
Ifølge kvartetten har interessen rundt barokkmusikk økt betraktelig i Norge de siste årene, mye takket være ensemblet Barokkanernes konsertserie Cafébarokk på Caféteatret. Dermed har Norge fulgt etter resten av Europa.

– Jeg vil si at barokkmusikk er noe av den mest lettfattelige musikken fra den perioden. Det er et smalt faglig felt, men for publikum tror jeg musikken oppfattes som bred i forhold til senere romantiske komponister, sier Radziej.

Både Christophersen, Radziej og Hauge gleder seg til å stå på scenen som Nattergal førstkommende onsdag. Ifølge Hauge er det vanskelig å forstå for publikum hvilken følelse musikerne har ved å sitte «midt inni» musikken.

– Man er en del av noe og bæres frem av de andre musikerne, samtidig som man har direkte innvirkning på hvordan det høres ut i mye større grad enn i et stort orkester. Vi gleder oss veldig, avslutter han.

Stengt for kommentarer.