Norsk filmsesong

4. september 2011 22:21 av Stella Vaage 

Høsten har kommet til Norge, og med det er det duket for nok en travel sesong for kinoene. Og premierene står i kø. Også for de norske filmene.

I år har vi en god del norske filmer som er klare for kino, samt noen som allerede er på vei. Ikke nok med det, men etter billettsalget å dømme går det faktisk som det suser, skriver Martin Seth (18) på sin egen flimblogg, martinseth.blogg.no.

Fra begynnelsen av august til slutten av november er det 76 filmer som har hatt eller skal ha premiere på norske kinoer. Og hele 10 av disse filmene er norske.

- USA har de noe som heter ”summer blockbusters”, altså store og dyre Hollywood-produksjoner som aktivt har premiere på kino om sommeren når det er flest mennesker på kino. Vel, i Norge ser det ut til at vi har noe lignende nå, men forskjellen er at årstiden er annerledes; nemlig høsten, sier Martin.

Norske filmer begynner å bli oppdaget av publikum, og det er sjeldent med så mange norske filmer på kinoprogrammet som det er nå. Martin Seth spør seg selv og leserene på bloggen sin om dette kan være det beste norske filmhøsten noen sinne.

- Det er godt å se at norsk film blir verdsatt, sier han.

Og verdsatt blir de. Den norske filmen Hodejegerne”, med Aksel Hennie i front, hadde sin premiere 26 august, og siden har det nærmest stått køer av publikum utenfor kinosalene. Heller ikke anmelderne hadde mye å sette fingeren på om denne filmen.

- ”Hodejegerne åpner latterdøren, presser deg neglebitende lengst ut på kinosetet – og tvinger deg nesten til å grave frem lommetørklet”, skriver VGs anmelder.

Og med slike lovord lover det også godt for resten av den norske kinohøsten hvor blant annet filmer som, “Få meg på, for faen”, “Kong Curling” og “Sønner av Norge” står på tapeten.

Martin, som i tillegg til å være en aktiv filmblogger, utvikler filmideer på siden, er klar i sin mening når han forteller leserene hvilke filmer han gleder seg mest til.

- Det som trigger meg mest til å se “Kong Curling”, er nok Atle Antonsen, Linn Skåber, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Kåre Conradi – som alle har vist at de kan være morsomme på skjermen, sier han om filmen “Kong Curling” som har premiere på kinolerretene den 23 september.

- Men når var det Antonsen (som også har co-skrevet manuset) skuffet sist, legger han til.

Om filmen “Sønner av Norge” med blant andre Sven Nordin på rollelisten, har Martin mye godt å si.

- Det er kanskje den filmen jeg gleder meg mest til hva norske filmer angår. Jeg likte ikke filmen til å begynne med, men etterhvert som tiden gikk har jeg ”lært den å kjenne” – og nå ser den helt genial ut!

Med andre ord er det altså god grunn til å glede seg over at høsten er over oss. Det er med god samvittighet vi da kan sette oss godt til rette i kinostolen og la oss underholde av god norsk film.

Stengt for kommentarer.