Har troen på Obama

25. januar 2009 18:52 av Inger Lise Walle 

USAs nye president har lovet kubanerne forandring, men det kubanske folket er usikker på hvor mye forandring de vil ha.

Fidel på Revolusjons plassen den dagen han tok over etter Basista- Er det noen som kan gjøre en forandring her på Cuba er det Obama, forklarer Raul Aumary. Han var bare en liten guttunge da Fidel Castro tok over makten på Cuba, men føler aldri han har hatt behov for å klage over styret han lever under.

Cuba har aldri vært et rikt land, og mye dette skyldes USAs blokade i 1960. 50 år etter Castros revolusjon kan forholdet mellom Cuba og USA endelig bli normalt. Obama har gått langt i å love en bedre tid i vente for kubanerne.

Raul Aumary

Raul Aumary

- Jeg er litt usikker på hvordan det vil bli nå, og jeg må innrømme at det skremmer meg litt. Jeg er av den typen som ikke liker forandring, og min store frykt er at det skal bli klasseskille mellom det kubanske folket, forteller Aumary.

- Vi trenger ikke en forandring, egentlig, Cuba er flott i seg selv, og jeg tror ikke det finnes mer rettferdig land i verden, sier Aumary. Videre forteller han at grunnen til at han ønsker en forandring er fordi han vil at verden skal respektere Cuba, og ikke bare se på det som et fattig land.

- Med at Cuba er rettferdig mener jeg at vi står likestilt her, vi deler på det lille vi har. Jeg tror det er derfor vi er så livsglade her også, forteller en smilende Aumary. Det eneste som hadde vært fint var om Cuba kunne få muligheten til å globalisere seg mer, og at forholdet mellom vårt land og vårt naboland, USA, kunne forbedres, at det kunne bli mindre fiendtlig mellom oss, fortsetter ham.

- Det folk tenker på når de hører navnet Cuba, er; ” er det ikke der de har det grusomme fengslet som torturerer folk”, de mener Guantànamo, som ikke engang er kubansk eid, forklarer Aumary. Han ønsker at Obama holder sitt ord der, med å nedlegge basen som setter Cuba i et dårlig lys.

Det amerikanske folk ønsker også å normalisere sitt forhold til Cuba. Det tyder i hvert fall forskjellige meningsmålinger på, blant annet en måling som AP står bak og som viste at 62 prosent ønsker gjenopptagelse av diplomatiske forbindelser med Havanna, mens bare 30 prosent var imot. Et langt mindre flertall, 48 mot 40 prosent, ønsker også at USAs økonomiske boikott av Cuba skal oppheves.

I sitt valgprogram sa Obama om Cuba: Vi vil tillate enhver form for reisevirksomhet mellom USA og Cuba, samt oversendelse av penger fra eksilkubanere i USA hjem til sine familier på Cuba. Obama og Biden vil benytte “konsekvent og prinsippfast diplomati” for å få den nye regjeringen i Havanna til å ta vesentlige skritt i retning demokrati, blant annet å løslate alle politiske fanger i landet. Da vil USA ta skritt til å normalisere forholdet og redusere boikotten som har preget relasjonene mellom de to land i 50 år.

- Jeg vil ha en endring, bare ikke en for stor endring, men jeg vil la de som kan politikk ta seg av dette, for hva vet vel jeg. Obama vil gjøre så godt han kan, han har jo overtatt et synkende skip, stakkars, han har mange vanskelige oppgaver foran seg. Vi må vise ham tålmodighet, ha tro på ham, og ønske ham lykke til, avslutter den livsglade kubaneren.

Comments

En kommentar to “Har troen på Obama”
  1. Ramona sier:

    Informativ, aktuell og generelt god sak som kan hjelpe nordmenn å få et bredere perspektiv på cubanske forhold.
    Det var vel en slurvefeil, men den forhatte mannen i billedteksten het Batista.