Så godt som normalt

3. september 2011 21:51 av Michelle Løken 

Med tre Tony Awards, headliner på Broadway og fantastisk omtale, kommer endelig ”Next to Normal” tilbake til Norge.

«Kva skjuler seg i blikket, i relasjonane mellom mor, son, far, dotter. Er alt normalt, eller berre nesten normalt?»


Slik innledes stykket i omtalen på nettsiden til Det Norske Teatret. Next to Normal er en ny type popmusikal som følger det moderne familielivet. Stykket gikk i september i fjor og nå blir det nypremiere den 8. Oktober. Stykket fikk god kritikk og toppet terningkastene. En av de som ga stykket kritikk, var Mona Levin og hun skrev som følger:

”Med fare for å gjenta meg selv: Heidi Gjermundsen Broch gjør sin mest fullkomne rolle til nå, hudløs, sårbar, forvirret og likevel sterk, og med en stemme som stadig utvider seg i register og uttrykk. Frå innestengt raseri og rystende tilbaketrengt gråt til juvdypt savn og blødende lengsel, frå selvironi til undring, alt utkrystalliseres gjennom stemmen hennes uten at en stavelse går tapt av teksten (…) De syv musikerne dekker hele det elektriske rockespekteret, dertil C&W, sødmefylte valser og spilledåsenostalgi – utsøkt rått, utsøkt vakkert. Samtlige skuespillere er vokale toppkrefter. Dette var Europa-premieren, med opphavsmennene til stede, og de var overbegeistret! (…)Mens eksperimentell opera aldri slår helt an, åpner alle dører seg inn til den moderne musikal. Den kaller på publikums følelser og medfølelse, på latter og gråt, på selvinnsikt. ”

– Ære til skuespillerne
Stykket til Tom Kitts og Brian Yorkey topper Broadway og har vunnet hele tre Tony Awards, og da stykket kom til Norge første gang, skapte det god stemning hos mange. Blant annet en av de som var strålende fornøyd med stykket er Mats Jensen Heien, han var så heldig å få se generalprøven før første oppsetning.

– Det er kanskje tidenes beste norske musikaloppsetning, i hvert fall som jeg har sett. Alt i fra scenografi, skuespill, sang og musikk. Alt var perfekt! Frank Kjosås og Charlotte Frogner ga helt fantastiske presentasjoner i dette stykket, sammen med Heidi Gjermundsen Broch. All ære til samtlige skuespillere, forteller han.

Heidi Gjermundsen Broch spiller hovedrollen, og moren i stykket, Diana. Selv har hun uttalt seg om at det har vært en av hennes vanskeligste roller, og at hun var nødt til å forberede seg grundig til rollen.

– I sommer leste jeg derfor mye om bipolar lidelse. Det var en del ting jeg stusset på i manuset og søkte derfor også råd hos psykologer og personer som har kjent denne lidelsen på kroppen. I tillegg kjøpte jeg meg Diagnostiseringshåndboken i psykiatri for helsepersonell, slik at jeg kunne finne svar, sa Gjermundsen Broch til dittOslo.no før forrige oppsetting.

Hun forteller videre at det er den mest krevende rollen hun har hatt, og hun tror ikke at hun ville klart det på samme måte for ti år siden.

En helt vanlig forstadsfamilie
Er det vi tilsynelatende skal få møte i dette stykke. Men ikke alt er slik det ser ut til. Vi møter Gjermundsen Broch som moren Diana, som har lidd av en sykdom halve livet sitt. Gjennom overmedisinering, selvmordsforsøk og elektrosjokk får vi følge henne og hennes families kamp mot hverdagen og Dianas demoner og vrangforestillinger. Alt skjer i et hus, som knapt kan kalles hjem, alle gjør hvert sitt. Datteren ønsker å bli sett, men moren enser henne knapt, sønnen er en engel i svart og faren gjør alt han kan for å vise sin støtte. Alt dette fører til at vi får se hvordan en tilsynelatende normal familie, rakner i sømmene. En psykisk syk person sin diagnose, rammer ofte flere enn bare vedkommende selv. Dette stykket viser trinn for trinn hvordan det kan ødelegge et familieliv.

Bak stykket:
Manus og sangtekster: Brian Yorkey

Musikk: Tom Kitts

Oversettelse: Odd W. Surén

Regi: Svein Sturla Hungnes

Scenografi: Even Børsum

Musikalsk ansvar: Atle Halstensen med blant andre Heidi Gjermundsen Broch, Charlotte Frogner, Frank Kjosås og Jon Bleiklie Devik.

Stengt for kommentarer.