Folk blir mer sjenerøse i dårlige tider

2. februar 2009 15:00 av Charlotte Jakobsen 

Fretex og Røde Kors har de siste to månedene fått inn mer midler enn på mange måneder. Om dette er fordi vi nettopp har feiret jul, eller fordi finanskrisen har truffet oss for fullt er usikkert.

– Her på Østlandet har vi merket en stor økning de siste to månedene. Særlig i Oslo har vi fått inn mer enn på lenge. Det har vært så mye at det har vært problemer med transport. Vi har måtte kjøre flere biler enn normalt for å kunne tømme alle konteinerne våre, sier Line Hansen som jobber for Fretex. Røde Kors bekrefter også at de har fått inn mer midler enn før.

Folk er sjenerøse i kriser
Line Hansen synes det er flott at folk gir mer i dårlige tider. – Det betyr mer enn det vanlige folk kan tenke seg. Jeg jobber ute i butikkene våre ganske ofte, og den beste delene med det er å se gleden til de som kommer og handler hos oss. En del av kundene våre er vanlige folk som har en fast  jobb, og som er på jakt etter ett unikt klesplagg eller tilbehør som sko, vesker og belter.

Flertallet av kundene våre er folk som kanskje ikke har jobb, som får attføring, eller kontantstøtte fra staten. Det som er igjen av den støtten til klær, er ikke mye. Derfor er det ingen ting som kan måle seg med gleden de viser når de finner en varm jakke, eller en langbukse til en billig penge. Dette tilbudet får de kun fordi folk er flinke til å gi fra seg brukbare, av og til, nesten nye plagg.

Kundene er takknemlige for tilbudet
Kundene i butikken er enig. Særlig Mathilde (32). – Jeg har funnet en ullgenseren til meg selv , og ett par boblebukser til den yngste datteren min på tre år. Det er ikke lett å være en trebarnsmor uten jobb.

Mathilde holder frem en rød og hvit ullgenser, og to blå boblebukser. – Det er ikke så farlig at de er blå, selv om det er til ei lita jente. Farge er en gode jeg ikke kan bryr meg om. Det viktigste er at de er varme, fortsetter Mathilde. – Jeg vil takke alle som gir til Fretex og andre veldedige organisasjoner. Selv om det er en liten donasjon, så er det akkurat det som har hjulpet meg så mange ganger.

Til hjelp for eldre
En annen kundene som handler jevnlig på Fretex er 74 år gamle Ragna Madsen.
– Jeg pleier å ta en tur  innom her, hver gang jeg er i byen. Det er gøy å titte. Det er mye artige antrekk her. Av og til ser jeg noen plagg som kunne vært mine da jeg var i 20- årene. Det er også svært hyggelige priser her, særlig når en lever på minstepensjon fastslår 74 åringen.

Skattekammer
Nye varer kommer daglig til de fleste Fretex butikkene. Prisklassen ligger helt nede i 10- 20 kroner per plagg. Hvis du er heldig kan du også finne bortgjemte skatter. Det kommer bare an på deg selv. – En gang var det en kvinne som kjøpte en veske til 75 kroner her. Det viste seg senere at den var verdt 10 000 kroner avslutter Line Hansen.

Samarbeid og visjon
Visjonen til Fretex er at de gir folk grunn til å tro på fremtiden. Forretningsideen er å drive attføring og kvalifisering av yrkeshemmede mennesker, gjenvinning av ressurser og drift av gjenbruksbutikker. Fretex er en av de største bruktkjedene i landet, og de er en viktig del av Frelsesarmeen Norge. Elevator var den første butikken frelsesarmeen åpnet i 1905. Så i over hundre år har det å hjelpe mennesker stått i sentrum. En av de viktigste verdiene har vært å gi folk selvrespekt og å hjelpe de ut i jobb.

De siste årene har Fretex vært en viktig samarbeidspartner for Aetat i det å forberede og kvalifisere arbeidstakere som er på attføring eller har behov for annen tilrettelegging.

Stengt for kommentarer.