Et dukkehjem i barteland

13. april 2011 8:54 av Ragnhild Myklemyr 

Det er en  vindfull og småkjølig lørdag i Trondheim. Ved Leutenhaven, litt bortgjemt i en grå og folketom del av byen, ligger en liten kafé. Nedisa fortau, tunge vindkast og lukten av eksos , skal snart opphøre i den størst tenkelige kontrast.

Å trå innenfor dørstokken til den lille cupcake kaféen, gir en automatisk skuldersenking. Osen av nytraktet kaffe, i et landskap av pastell og fargerike småkaker, skaper en altoppslukende atmosfære.  Det første som fanger blikket, er to store stettefat fylt til randen av muffins. Muffins elegant overøst med gul, hvit, rosa, lilla og sjokoladebrun krem.

I dag er det trangt om plassen i det lille lokalet. Bjella over døra ringer stadig, og nye folk strømmer inn. Trass i at det begynner å bli litt plassmangel, er det ikke annet enn fornøyde ansikter å skimte. De fleste stolene er fylt opp av unge kvinner, engasjerte i samtaler med venninner. Muffinsen blir inntatt på små blomsterasjetter i lyse rosa og blå farger. En jente har tatt med seg foreldrene sine. Den skjeggete faren ser seg undrende rundt der han sitter i en pastellrosa gyngestol. Jenta og moren har ivrig kastet seg over hver sin rosa og kremhvite muffins.

– Den her var nydelig mamma, smak en bit, utbryter jenta. Moren nøler ikke lenge med bryte av et stykke av småkaken, før hun nikker bekreftende samtidig som hun tygger i veg. Faren smiler og tar en slurk av den rosa blomsterdekorerte kaffekoppen sin. De grove arbeidsnevene fomler litt rundt den knøttlille hanken.

Den lille sjokolademuffinsen på tallerken min har store forventinger å innfri. Tilslørt med et fyldig tårn av krem, i en dus men samtidig frisk nyanse av rosa. Jeg inntar første bit av muffinsen til stor glede for samtlige smakssanser. En fyldig smak av nyplukkede bringebær, skaper assosiasjoner til etterlengtede sommerdager. Den luftige sjokoladebunnen topper smaksdrømmen, med friske biter av rødrosa bringebær. Dette må være kalorier på sitt mest elegante.

Det føles litt som å være gjest i et dukkehjem. Veggene er tapetsert med små blomster og sommerfugler, og gir et vårlig preg. Ut fra to små høgtalere, diskret plassert under taklista, strømmer det behagelig musikk. På veggene henger det  gamle bilder av engler i nedslitte rammer, samt et gjøkur og fuglekasser i moderne stil. Et eldre ektepar snur seg overasket når en liten rød fugl spretter ut av gjøkuret like bak dem. De utveksler begeistrede blikk før de igjen ser ubesluttsomt mot kakedisken. De har heldigvis fire personer framfor seg i køen, og fortsatt litt tid å bestemme seg på. En ung mor har tatt med seg sine to sønner som ubeskjedent gafler i seg hver sin sjokolade muffins. Munnen full av mat hindrer dem ikke i å ivrig diskutrere dagens opplevelser.

– Spis opp sånn at vi kan dra hjem og lage middag .Pappa er snart ferdig på jobb, uttaler mora mens hun tørker sjokoladesmuler fra kinnet til den ene gutten.

–Kan vi ikke bare spise muffins til middag alle sammen? Svarer den andre sønnen.

Stengt for kommentarer.