SKATEBÅRD mixer musikken

30. mars 2011 16:27 av Stephanie Jones 

Bård Aasen Lødemel, bedre kjent som ”Skatebård”, var aktuell under Trondheim Calling og opptrådte på SUPA lørdag kveld. Vi tok turen til Brukbar for å treffe den nynorsktalende legenden.

Foto: Stephanie Jones

Han kommer inn døren, rett fra flyplassen med bagasje og det hele. Snøen holder på å smelte i den svarte jakken hans idet han strekker frem hånden, hilser og gir meg en CD med mixene sine. Vi finner oss en plass i det stappfulle lokalet og jeg tilbyr han en oppkvikker:
- Jeg tar gjerne en pils, gliser han oppglødd.

Stemningen er straks komfortabel, og vi får vite litt mer om bygdegutten som skulle ut å se den store verden.

- Hvordan fikk du navnet ”Skatebård”?

- Det var ei jente som jeg likte en gang i tida som insisterte på at det skulle være artistnavnet mitt, men fra gammelt av var det kompisene mine som kalte meg det siden jeg heter Bård og skata. Så det har vært navnet mitt siden jeg var 13 år.

- Du kommer jo fra Hovdebygda i Ørsta. Hvordan var det å vokse opp i ei lita bygd?
- Ja, jeg bodde jo til og med litt avsides fra Hovdebygda. Jeg bodde i nærheten av glattkjøringsbanen og Ivar Aasen-tunet hvor naturen er vakker, men jeg syntes mange ganger det var litt langt å gå til kompisene mine. Heldigvis fikk jeg tid til mange hobbyer, som å lese, bygge modeller og andre småting, forteller han med et lurt smil, som for eksempel å kjøre ”skateboard” på glattkjøringsbana.

- Et obligatorisk spørsmål er jo om du var en del av den mye omtalte rånekulturen i Ørsta da du var yngre?
- Ja, jeg var det, men jeg hadde vanlig bil, ikke senket eller noe annet tull. Jeg rånet med moped først, jeg var en ivrig mopedist i Ørsta, gliser han.

Side Brok
Side Brok, fra Hovdebygda, er den kjente hip-hop gruppen hvor Lødemel tidlig etablerte seg som musiker.

- Hva skjer på den fronten?
- Det finnes enda, vi har gitt ut tre gratis mixtaper som kan lastes ned, forklarer han ivrig. – De heter Side Brok med Venner. Vi spiller konserter i ny og ne, men ikke så ofte som før.

- Du har jo spilt inn flere remixer med blant andre Annie, Datarock og Sally Shapiro,  hvordan vil du beskrive det arbeidsforholdet sammenlignet med Sidebrok?
- Det er jo litt annerledes så klart, vi deler erfaringer og lærer av hverandre både musikalsk og teknisk, så det er utviklende og kjekt å gjøre.

- Hvordan har det vært å gå fra å turnere med Side Brok til å turnere alene?
- Det er kjekt å henge med gutta, vi kjenner hverandre godt. Rent transportmessig så er det mye bil og båt med gutta, når jeg opptrer som solist tar jeg som regel fly. Du blir tatt godt i mot og godt vare på, forklarer den livlige artisten.

Spesiell sjanger-mix
- De siste årene har du bygd deg opp et navn som en av verdens fremste leverandører av modernistisk italio- inspirert, disco, elektro og tekno – hvorfor valgte du akkurat den sjangeren?
- Det var denne sjangeren jeg likte aller best, så jeg spesialiserte meg på en spesiell sjanger-mix, og det ble en del av meg.

- For albumet Cosmo ble du nominert til Spellemannsprisen i klassen elektronika, det må jo ha vært stort – vil du si at det var et høydepunkt i karrieren din som solist?
- Nja, et høydepunkt var når jeg signerte for Kompakt, som er et tysk selskap, i 2006. Et annet var når jeg spilte på en plass som heter Berghain i Berlin, som forresten er verdens beste klubb. Jeg vil si at jeg har hatt mange små høydepunkt.

Inspirasjon og fremtid
- Hva inspirerer deg?
- Kunst og film, og livet mitt. Naturen også, men den biten har falt litt bort, da det ikke er så mye natur i Bergen som det er hjemme i bygda, forteller han med lengsel i øynene.

- Du har gitt ut en del EP-plater, har du noen planer om et nytt album i nærmeste fremtid?
- Nei, jeg venter litt med det. Det blir flere EP-er. Det er ikke så mange som kjøper CD-er lenger, sier han mismodig, så jeg satser på singler på vinyl eller itunes.

- Ser du frem til kvelden?
- Ja, jeg har spilt her før så jeg vet at Trondheim kan å ha ting på plass, sier han i det han tar siste slurken.

Med det takket vi for oss, og lot artisten gjøre seg klar for kveldens store begivenhet.

Stengt for kommentarer.