Erobringsklart pophåp

25. mars 2011 16:17 av Joakim Myhre 

Pernille Svensen Øiestad er bare 18 år gammel. Likevel har hun mer erfaring enn de fleste. Nå skal X-Factor yndlingen ta Norge med storm med sitt debutalbum.

Foto: Joakim Myhre

Jeg møter Pernille på restauranten Kontrasté midt i hjerte av Grünerløkka. En smilende jente møter meg når jeg ankommer stedet. Hun er iført et lyserosa skjerf som står i stil med den lyserosa lipglossen hun pyntet leppene sine med. Kåpen er beige og matcher perfekt de beige og lyserosa nyansene på Kontrasté. Lite kontrast å spore her; Pernille sklir rett inn i interiøret. Vi er de eneste i lokalet, sett bort fra betjeningen. Det er en stille og rolig fredags formiddag. Vi bestiller en Farris, og setter oss godt til rette.

-Jeg er så trøtt, sier Pernille, og drar en lang gjesp.

Klokken er passert 13.00, men jenta har tydeligvis ikke fått skjønnhetssøvnen sin. Likevel vil hun ikke ha på seg å være noen syvsover. Tvert imot.

- Jeg elsker egentlig morgenen altså, tro det eller ei. Jeg synes det er veldig fint å stå opp tidlig.

At jenta er sliten er ikke vanskelig å forstå. Hun har nettopp vært gjennom et hardt mediekjør i forbindelse med sin MGP deltakelse. Med sin makker Marius Barhaugen klarte hun å kjempe seg til en plass i Siste Sjansen, men der sa det stopp. Det er likevel en opplevelse hun ikke ville vært foruten.

- Det var manageren min Peter Peters som spurte meg om jeg trodde det var noe for meg. Da svarte jeg selvfølgelig ja, og angrer ikke et sekund, sier hun.

Begynte tidlig

Pernille har alltid vært en musikkinteressert jente, og har vokst opp i en veldig musikalsk familie. Når hun ser tilbake på gamle videoopptak fra oppveksten, var det ikke en eneste gang musikk ikke var innblandet. Det var musikk hver dag. Show i stua.

- Jeg har alltid vært glad i musikk, men det var vel først i 5-6 klasse at jeg innså at det var dette jeg ville satse på. Vi pleide å ha ”MGP” på skolen, og da fikk jeg alltid mange flotte tilbakemeldinger. Det var nok noe av motivasjonen som førte til at det var dette jeg ville drive med.

Hun begynte å synge i kor i syvende klasse, og holdt det gående helt til hun var 17 år gammel. I tillegg har hun deltatt på UKM (Ungdommens kulturmønstring) hele fem ganger. De første gangene var hun ikke gammel nok til å kunne ta seg videre til landsmønstringen, men to ganger klarte hun å ta seg videre til Trondheim.  Den ene gangen alene, og den andre gangen med broren sin.

- Broren min driver også med musikk. Men han er egentlig skuespiller, og har blant annet spilt i Olsenbanden Jr. Han er femten år gammel, og jeg synes det er veldig spennende å følge med på karrieren hans. Spesielt i og med at jeg brenner for det samme selv. Han er veldig talentfull, forteller Pernille og viser en tydelig entusiasme for brorens talent.

Hektisk turnéliv

Året før hun meldte seg på X-Factor turnerte hun landet rundt med gruppen Fixx.

Foto: Joakim Myhre

- Det ble holdt auditioner rundt omkring i Norge, og jeg var en av de heldige som fikk lov til å være med. Det var en veldig hektisk sommer. Jeg tror vi spilte 53 konserter, ofte tre konserter per dag. Men det var så gøy. Det er en erfaring som er gull verdt.

Pernille har også tidligere deltatt på juleturné sammen med kjente personligheter som Per Christian Ellefsen. Med tanke på hennes unge alder, kan jeg ikke unnvære å spørre om hun aldri blir nervøs.

- Nervøs? Nei, aldri. Det er litt merkelig, men jeg er aldri redd før jeg skal gå på scenen. Jeg er faktisk mindre redd der, enn jeg er hjemme i sofaen. Jeg føler meg hjemme på scenen. Det er dette jeg er født til å gjøre. Det hender selvfølgelig at det kribler litt i magen, men det er bare spenningen.

Ikke alltid vært like lett

Det kan virke som livet til Pernille alltid har vært en dans på roser, men også hun har opplevd motgang.

- Jeg vokste opp på en skole hvor det ikke alltid var like godt miljø. Det var mye jenteintriger, mobbing og baksnakking. Barnslig dritt. Jeg var alltid veldig bevisst på hva jeg ville gjøre og hadde bestemte mål. Jeg tror mange følte seg litt truet og skremt av dette i ungdomstiden som preges av mye usikkerhet, sier hun og blir med ett mer alvorlig.

Pernille skifter raskt toneleie og understreker at hun ikke har tatt noe skade av dette, og at det tvert imot har bidratt til å gjort henne sterkere. Det samme kan sies om nederlaget når hun røk ut av X-Factor.

- Det er mange historier om mennesker som har deltatt på slike konkurranser, og som har hatt det tøft i ettertid. Jeg opplevde nok også dette. Det har ikke noe med at jeg ikke vant å gjøre. Jeg er veldig fornøyd med plasseringen jeg oppnådde, men det handler om overgangen. Man lever i en liten boble.

- På hvilken måte?

- Man går jo fra å være en ukjent person med masse drømmer, til å bli en kjent personlighet. Og plutselig er eventyret over, og man skal tilbake til hverdagen. Jeg måtte ta meg fri fra skolen blant annet, men har tatt opp fagene etter jeg flyttet for meg selv til Oslo.

Alle var ikke like begeistret over Pernilles deltakelse i talentprogrammet. Hun måtte bruke mye tid på å overtale foreldrene sine. De var redd for at hun var for ung, og at hun ikke ville takle presset. Til tross for en brutal hverdag den første perioden etter sirkuset, står Pernille fast ved at det var det rette å gjøre.

- Ja. Se hvor det har fått meg. Nå har jeg flyttet til Oslo for å leve ut artistdrømmen. Jeg har fått platekontrakt, og får være med på så mye gøy.

Store popballader på gang

For tiden driver 18-åringen innspillingen av sitt første album. Et album hun håper kommer ut i løpet av året.

- Jeg begynte å lage et party-album, men fant ut at det ble litt feil. Derfor begynte vi helt fra scratch, og nå jobber jeg med forskjellige låtskrivere. Jeg vil gjøre musikk som folk flest forbinder meg med. Altså store ballader hvor jeg får brukt stemmen min, i låter som har et budskap.

Det blir likevel ikke et album bestående av kun rolige låter. Det kommer til å bli variert, og Pernille beskriver soundet som typisk radiopop. Musikk som alle kan ha glede av. Selv om hun i hovedsak satser på å nå ut til jevnaldrede gutter og jenter, ønsker hun at alle aldersgrupper skal bli glad av musikken hennes.

Flyttet for å satse

Nå har hun flyttet fra jenterommet på Nøtterøy til et av Oslos mest attraktive strøk på Grünerløkka. Nå satser det unge pophåpet fullt og helt på musikken. Leiligheten finansierer hun ved å jobbe i en barnehage.

- Jeg har alltid hatt sansen for å jobbe med mennesker. Spesielt barn og ungdom. Det fasinerer meg hvordan barndommen påvirker en persons liv. Det er noe jeg godt kunne tenkt meg å jobbe med, hvis jeg plutselig skulle miste stemmen eller noe.

Det er ikke alle som føler seg klar for å flytte til hovedstaden i en så ung alder, men for Pernille har det gått greit.

- Jeg synes det var tøft i starten. Jeg pakket bagen, reiste fra miljøet mitt, og til et sted hvor jeg ikke kjente noen. Jeg synes det var litt vanskelig, men nå har jeg fått et miljø her også, og trives veldig bra.

Kjendis-tilværelsen

Mange opplever at livet deres blir snudd på hodet etter de blir et kjent navn. Jeg lurer på hvordan dette opplevdes for en jente som ble kjent i en alder av 16.

- Det har blitt en helt annen situasjon. Jeg husker spesielt i starten. Jeg ble veldig fokusert på hvordan jeg så ut, og turte nesten ikke gå ut i butikkene uten sminke. Folk kjente meg igjen, og da begynte jeg å stille høyere krav til meg selv. Også klesmessig. Tenkte alltid at jeg måtte ha fine klær på meg.

- Er dette noe du fortsatt tenker over i dag?

- Jeg har sluttet med det. Jeg tenkte at herregud, jeg er en helt alminnelig jente som alle andre. Jeg er den samme meg som jeg alltid har vært. Jeg har de samme vennene, de samme verdiene, og er enkelt og greit Pernille. Nå går jeg faktisk oftere ut uten sminke, enn hva jeg gjorde før jeg ble kjent. Jeg har blitt veldig bestemt på at jeg ikke skal la meg forandre meg.

Selv om hun elsker stjernelivet, er det dager hun skulle ønske hun var en helt anonym jente.

- Av og til skulle jeg ønske at jeg hadde mer tid til venner og familie. At jeg kunne sittet hjemme og sutret over leksene, og fått servert mat av mamma. Jeg forsøker å besøke de hjemme så ofte jeg kan. Men fy fader, jeg har det helt utrolig kjekt akkurat nå. Og dersom jeg plutselig skulle gå lei av musikken, er det ikke noe som hindrer meg i å reise til Thailand liksom. Jeg er veldig sjef over mitt eget liv.

Fakta:

Navn: Pernille Svensen Øiestad

Alder: 18.

Familie/sivilstatus: Mamma, pappa, lillebror, sivilstatus: singel.

Utdanning: Helt ordinær studiekompetanse.

Ser opp til: Beyoncé og pappa.

Misliker: Å fryse, og  skikkelig bad days.

Beste egenskap: Forståelsesevne

Verste egenskap: Alt for selvkritisk. litt for sta, og rotete.

Om morgenen er jeg: Veldig glad. Elsker morningene.

Hører på: Alt. Virkelig.

Redd for: Konflikter.

Hobby: Musikk. Ved siden av musikken veldig glad i å være med barn. Jobbe med mennesker.

Stengt for kommentarer.