Til Afghanistan, men ikke for afghanerne

25. mars 2011 15:54 av Arne Fenstad 

- Penger er en viktig del av motivasjonen, sier Kristian Næsgaard. Han reiser snart til Afghanistan som norsk soldat.

Det går mot det tiende året med norsk militært engasjement i Afghanistan. Tusenvis av nordmenn har i løpet av disse årene tjenestegjort. I begynnelsen av april skal en ny gruppe med norske soldater sette seg på flyet sørover. Blant dem er Kristian Næsgaard. Skepsisen i Norge om oppdraget kan lykkes brer seg også hos soldatene. Det er ikke nødvendigvis høy moral som preger de reisende.

- Hvorfor skal du frivillig reise til en krigssone?

- Det er ganske enkelt, man tjener bra med penger. Penger er en viktig del av motivasjonen. Likevel er den livserfaringen man får kanskje enda viktigere. Etter det jeg har hørt fra andre gir det et enormt utbytte i forhold til å være hjemme.

- Man får jo inntrykk av at det er ulike typer som søker seg til utenlandstjeneste. Noen er spenningssøkende, mens andre er idealister. Passer du inn i noen av disse rollene?

- Nei, egentlig ikke. Jeg er ikke den spenningssøkende typen. Jeg håper ikke at jeg skal oppleve strid, det holder jeg livet for kjært til. Jeg er heller ikke en idealist. Det ville vært en løgn og si at jeg reiser for å hjelpe Afghanerne. Primært tenker jeg på meg selv. Men jeg er jo enig i Norges syn på situasjonen.

Jeg prøver å finne ut noe som ikke har med jobben å gjøre, og spør hva han leser på fritiden. Kristian forklarer at han holder på med et firebinds verk om Djengis Kahn, og at han liker å lese militærhistorie. Jeg forstår at Kristian ikke jobber som soldat, men er soldat.

- Obama og andre politikere har sagt at krigen skal vinnes innen 2014, og at alle soldatene skal trekkes ut innen da. Tror du oppdraget er utført da, og kan denne krigen vinnes?

- Med det kortsiktige perspektivet som politikerne har, tror jeg det er usikkert om det ender med suksess eller ikke. Ting løser seg ikke over natten. Hadde de hatt et mer langsiktig perspektiv så hadde jeg vært mer positiv.

- Det høres ikke ut som du har tro på den kampen du skal utkjempe.

- Jeg er usikker på suksess. Men så drar jeg jo mer for min egen del.

- Hvordan er det med forberedelsene, begynner dere å bli klare til å reise?

- Jeg er ikke helt klar ennå, men jeg blir mer og mer forberedt mentalt for hver dag som går. Fysisk sett har jeg anlagt skjegg.

- Hva har det med forberedelsene å gjøre?

- Det er kulturforståelse. De som har skjegg borti der får automatisk mer autoritet. Sivilbefolkningen vil behandle en som har skjegg med mer respekt enn en som er helt ”babyface”. Selv om han med ”babyface” har høyere rang eller alder enn han med skjegg.

- Tror du den Afghanske kulturen er klar for demokrati?

- De tenker ikke på demokrati nedi der. Sivilbefolkningen er på den siden som til enhver tid har makten. Derfor er det viktig med soldater der. Våpen utstråler makt, og det blir en viktigere faktor for suksess enn det hjelpeorganisasjonene noen gang kommer til å bli.

Stengt for kommentarer.