Ungt Entreprenørskap og Enovas nasjonale gründercamp: “Energi for framtida”

30. januar 2009 16:15 av Siri Gulliksen Tømmerbakke 

 
Over 100 unge gründere er samlet i Trondheim. Her skal de konkurrere mot hverandre om hvem som har den beste energi- og klimabevisste ideen for framtida.

Det er tidlig fredag morgen. Sola er enda ikke stått ordentlig opp, men på Byåsen videregående skole er det yrende liv allerede. I skolens gymsal kryr det av ungdom. Felles for dem alle er at de har enda smalere øyne og at håret står litt mer til alle kanter enn på en vanlig morgen. De sitter sammen i grupper, og det er plassert ut 20 liters dunker med kaffe på bordene. Nidar har sponset de unge talentene med 20 kilo sjokolade.

Arrangementet har fått navnet “Energi for framtida”, og er en nasjonal gründercamp i regi av Ungt Entreprenørskap og Enova. Elever i videregående skoler fra hele landet er samlet for å konkurrere seg imellom for å finne en løsning på en gitt problemstilling. Ungdommene på de 18 deltagende lagene kommer fra 15 forskjellige fylker. De begynte på NTNU i går formiddag, og flyttet seg til Byåsen på kvelden. Nå skal de kjempe mot hverandre – på tvers av fylkesgrensene. Nye lag er blitt dannet, noe de ikke var klar over på forhånd.

Oppdraget lyder; “I 2020 har folk blitt veldig energi- og klimabevisste i sin atferd og sine handlinger. Du er utbygger. Hvorfor vil folk og bedrifter leie eller kjøpe dine bygg?” Problemstillingen fikk de allerede torsdag kveld, og de har hatt mulighet til å jobbe natten gjennom. Noe det tilsynelatende er mange som har gjort. Ene halvdelen av gymsalen har fungert som sovesal, men det er flere sammenrullede og ubrukte soveposer, enn brukte. De noe dratte ansiktene og smale øynene vitner om en intens og kreativ natt, som ikke er blitt kastet bort på soving.

Presis klokken ni fredag morgen toger sju kvinner og menn på rekke og rad inn i gymsalen. Juryen har ankommet. Den litt søvnige og slappe atmosfæren forsvinner som dugg for solen, og ny energi fyller de mer enn 100 ungdommene i gymsalen. Det er nå det gjelder. Juryen deler seg i tre, og hver gruppe får nøyaktig fire minutter på å presentere sin ide for representantene fra Enova. Og det skorter i alle fall ikke på kreativiteten og engasjementet. Her finner vi alt fra resirkulerbare, miljøvennlige isolasjonsmaterialer – som laget som står bak ideen de har kalt “IsoWall”, mener lett kan utkonkurrere Glava – til avansert datateknologi som tar utgangspunkt i geotermiske teknikker – eller jordvarme – for å varme opp hus, ifølge gjengen bak “FuturoBo”.

Julie, Kasper, Cecilie, Pernille og Håvard har laget en modell av det de kaller “Det hengende huset”. I prinsippet skal et luftrom på 10-15 cm mellom en indre og en ytre husvegg kunne varmes opp ved hjelp av varmepumper. Teknikken vil også fungere lydisolerende, og kan reverseres i varmere strøk. Juryen lytter interessert, og stiller et par spørsmål til de ivrige ungdommene. Men gründerne har svar på alt de blir konfrontert med, og vippes ikke av pinnen. Etter de tilmålte fire minuttene går juryen videre, og gjengen – som er fra henholdsvis Troms, Akershus, Oslo, Nordland og Hedmark – kan senke skuldrene et lite øyeblikk. De er fornøyd med sin egen presentasjon, og smiler fornøyd til hverandre. Ungdommene hadde inntil i går aldri møtt hverandre før, men synes de har fungert godt sammen som et team. De tror arrangørene hadde en tanke bak å splitte dem opp fra sine respektive lag.

- De gamle gruppene våre har jobbet sammen lenge, og gått litt tom for ideer, tror Julie, og synes utelukkende at det har vært positivt å bli kjent med sine nye lagkamerater.

- Vi har inspirert hverandre, og gjort hverandre bedre, istemmes det, før de igjen stikke hodene sammen for å forberede neste presentasjon. Hvis de er så heldige å bli valgt ut som en av de seks finalistene, må de nemlig om bare en liten time opp på scenen, og bruke nye fire minutter på å presentere sin ide. Denne ganger for alle de fremmøtte – i tillegg til juryen.

Mens juryen jobber med å velge ut de seks beste lagene får ungdommer, lærere og arrangører servert lunsj. Ventetiden kan virke lang, men humøret er på topp hos elevene. Noen benytter tiden til en velfortjent liten hvil, mens andre spiller musikk og synger med til Vassendgutanes tekster. Gruppene diskuterer seg i mellom, og sammenlikner prosjektene sine.

Det gikk veien for gjengen bak “Det hengende huset”. De ble trukket ut som en av de seks finalistene sammen med disse:
- “BB” (Bærekraftig Bygg), som vil sette miljøfokus gjennom selve byggeprosessen til hus, i tillegg til miljøbesparende tiltak inni huset.
- “Green City”, en visjon om en miljølandsby, hvor alle innbyggerne jobber sammen mot et felles miljøbevisst samfunn. Målgruppe: kommuner i Norge.
- “Hotellus”, et miljøbevisst høyfjellshotell i Norge, hvor overskuddet skal gå til utvikling av liknende prosjekter i andre land. Fortrinnsvis NIC-land. De vil også ha representanter fra disse landene i arbeid og opplæring ved hotellet.
- “BBB” (Bygg bærekraftig bygg), en kvalitetsstemplet bolig, som gir kjøperen økonomiske fordeler i form av spesiallån fra banken med lave renter, og skatteletter. Boligen skal ha vannbåren varme, som skal drives av varmepumper og solcellepanel.
- “Multiflex”, som har satt fokus på bistandsarbeid til u-land på en ny måte, uten krav til infrastruktur i området. En ide som skal gjøre boligene selvforsynt med energi.

Vinneren ble “Bygg bærekraftig bygg” Gratulerer!

http://www.ue.no/pls/apex/f?p=16000:1000:202535847448384

Stengt for kommentarer.