Et rikt studentliv

2. mars 2011 13:34 av Lisbeth Regine Mangen 

Du skal ikke behøve å gå for den billige varianten nudler for å få ting til å gå rundt.  Du kan leve et rikt liv med lite penger. Norgesnytt har kommet frem til fem tips som er verdt å ha med seg i studietiden.

Det er ingenting å finne på, har du sjekket ut en lokal kulturkalender?

Det er ofte lurt å lete etter ting å gjøre utenfor tradisjonelle fora. Avisene får ikke dekket alt som skjer, og de som får plass i avisene har gjerne en annonse og koster en del penger.

Den beste måten å finne gratis eller rimelige kulturtilbud er å se på studentmedienes kulturkalendere. Disse er ikke alltid oppdaterte, men det kan du være ved å bruke disse sidene:

Oslo: www.underskog.no

Dette er en ”lukket” side på den måten at du ikke får opprettet en profil der uten å være invitert. Du har likevel mulighet til å se i kalenderen, og den er en juvel. Alltid oppdatert og ofte gratis. Noe for alle. Alt fra balkan-disko til gratis ukulele kurs.

Trondheim: http://www.adressa.no/kultur

Under kultur på adressa.no finner du både utelivsguide og noe de kaller ”utguiden”. I ”utguiden” kan du søke deg frem til de som skjer rundt om i Trondheim. Det er også en god kulturkalender på studentavisen ”Under dusken” sine hjemmesider: http://www.underdusken.no/kalender

Stavanger: http://www.regionstavanger.com

Dette er en side det er enkelt å bruke. Den er stort sett oppdatert og har med seg det meste av det som skjer. Om den ikke skulle ha det nyeste på et sted du liker å henge ut har de alltids kontaktinfoen til arrangørene eller stedet.

Bergen: http://www.bt.no/bergenpuls/detskjer

En kalender det er enkelt å forstå, og som har mange kategorier, så det skulle være noe for alle der.

Om du bor i en mindre by, eller ikke finner det du leter etter på disse sidene er http://bysiden.no en side med oversikt over kulturtilbudene i de fleste byene her på berget.

Du har et studenthus i byen din, vært innom noen gang?

Fordelene ved å jobbe på studentsamfunn varierer mye. Det du uansett for er en rikere CV, det er alltid bra. Er arbeidet frivillig får du gjerne fantastiske tilbud hos studenthuset.

- Øllet blir latterlig billig. Vi snakker mellom 30 og 35 kroner for en halvliter.

- Gratis kaffe fortjener å bli nevnt.

- Du får gratis kursing innen konsertarrangering,  lyd og lys teknikk, sikkerhet, bartending og i noen tilfeller grafisk design i plakatgjenger.

- Gratis konserter om du jobber et par ganger i måneden.

-Nettverk. Du blir kjent med mennesker i ulike fagmiljøer og det åpner dører.  Vær en opportunist!

-Ofte har studenthusene også forskjellige klubber som er gratis eller svært rimelige å være med i. Filmklubber og kreative workshops er vanlig å finne.

Du trenger møbler, vært på finn.no?

Dette er en klassiker blant sparetipsene, og det er en grunn til det. Her legges alt fra hester til kjeler ut gratis. Siden oppdateres hele tiden så det er verdt å holde et øye med den.

Om det du trenger ikke er gratis på siden der og da, finner du det gjerne på finn.no til rundt 1/3 av markedspris.

Du skal reise, prøvd couchsurfing.com?

Couch surfing, direkte oversatt ”sofa surfing”, er et nettsted der folk fra hele verden kommer sammen og tilbyr hverandre et gratis sted å bo på reiser.

Du lager en profil der du skriver kort om deg selv og enten tilbyr et sted studenter og ryggsekkturister kan overnatte, eller leter etter et sted å sove. Kanskje begge deler.

Du kan bo gratis hos lokale i hele verden! Det er vanlig å ta med seg en liten ting som er typisk for ditt hjemland, og tilbake får du gjerne gratis middag, det beste guidene i byen og venner for livet.

Det krever en tolerant og nysgjerrig personlighet, men dette er kvaliteter en selvstendig reisende gjerne har uansett, right?

Du er lei av nudler og knekkebrød, hva med en middag sammen med venner?

Kom sammen en eller flere ganger i uka med venner og lag god mat. Ta dere tid til å lage ting fra bunnen. Mat laget av ferske råvarer er ofte både er sunt og som regel billigere enn ferdigmat i butikk!

Lager dere mye mat er det selvfølgelig mulig å ta med seg rester hjem, så du har middag dagen etterpå eller noe å sprite opp et kjedelig brødmåltid med.

Disse fem tipsene kan gjøre både hverdag og ferie lettere for alle.
Det å ha oversikt over mulighetene som finnes for studenter, kan gjøre en grå hverdag betraktelig mer fargerik.

Stengt for kommentarer.