Fortsatt billig å reise til USA

29. januar 2009 20:00 av Lars Rustgaard Ramsøy 

Selv om dollaren har blitt dyrere, behøver ikke USA turen å koste mer mer enn hva den gjorde da kursen var på sitt laveste. Ifølge Jaye Smith i Nordmanns-Reiser kan oppholdet faktisk bli billigere enn tidligere.

- Det er omtrent like billig å reise til USA nå på grunn av alle salgene, hvis ikke billigere, sier byråleder i Nordmanns-Reiser, Jaye Smith.

-Interessen er tilstede
Smith forteller at selv om de har fått økt etterspørsel etter reiselivsmessa, så er det allikevel litt nedgang i markedet sammenlignet med samme tid ifjor. Han tror at interessen er tilstede, men at det er økonomien som hindrer folk fra å reise. Dollarkursen har ifølge Smith en stor del av skylden. Han mener allikevel at det ikke er dyrere å besøke USA nå enn da dollarkursen var på fem kroner. Grunnen til dette er at prisene til de fleste servicebedriftene i USA er gått ned, og flere butikker har storsalg som følge av finanskrisen. Priser på overnatting og restauranter har gått ned, og shoppeturen blir også billigere på grunn av amerikanernes dalende økonomi.

I en artikkel i VG fra 26. januar i år står det at flere flyselskaper har senket prisene kraftg på flyvninger over atlanterhavet, og at dette har ført til at salget har økt kraftig.

- Vi trodde at det skulle bli mindre aktuelt å reise ned til USA på grunn av den stigende dollarkursen, sier sjefen for Continental Airlines i Norge, Tom Grundstad.

Økt kapasitet
Etter at dollaren gikk opp fra fem kroner til syv, trodde Continental, ifølge Grundstad, at markedet skulle bli mettet. Han forteller at Continental Airlines hverken  har oppplevd økt pågang eller stor nedgang på sin rute mellom Norge og USA etter nyttår. Flyselskapet følger markedet tett og de har samme belegg på sine flyvninger som de har hatt tidligere. Grundstad bekrefter derimot at de har økt kapasiteten med 16%, og at de på den måten antakeligvis transporterer flere passasjerer enn de gjorde på samme tid ifjor. Continental Airlines har ikke dumpet sine priser og Grundstad forteller at de ikke kommer til å gjøre prisendringer nå. 

Continental Airlines er det eneste flyselskapet som har direkterute mellom Norge og USA. Hele året  flyr de daglig mellom Oslo og Newark, som ligger utenfor New York.

- Vi driver en nisje i markedet, hvor passasjerene våre betaler litt ekstra for å fly direkte mellom Oslo og New Yok. Vi er de eneste i markedet som tilbyr dette, sier Grundstad.

Fra 21. mai får vi en ny direkterute fra Norge til USA. Denne skal gå mellom Oslo og Philadelphia, og betjenes av US Airways.

Stengt for kommentarer.