Hummer og kanari på Kvitsøy

16. februar 2011 11:55 av Lene Olsen Wold 

Fire menn fra Stavanger har klart å få til det amerikanerne ikke fikk til:  Å starte hummeroppdrett med porsjonshummer.

– Hummeren har optimale forhold hos oss. Vi setter dem i separerte bur, og da bruker vi  å si at vi tilbyr hummeren egen leilighet med havutsikt, sa Asbjørn Drengstig, dagligleder i Norwegian Lobster Farm AS.

Som den ledende landsbaserte hummeroppdretten har Norwegian Lobster Farm AS utviklet sin egen type fór og løsning hvor de resirkulerer vann som fungerer godt for hummeren. Dette gjør leveforholdene optimale for dem.

- Det er helt unikt hva fire tusseladder fra Stavanger kan få til, sa Drengstig.

Brennende ønske
I 2000 gikk fire gründere sammen om et brennende ønske om å starte hummeroppdrett. Syv år senere gikk drømmen i oppfyllelse. Den dag i dag er Norwegian Lobster Farm AS ledende innen landsbasert hummeroppdrett både nasjonalt og internasjonalt.

Selskapet har i dag sitt hovedkontor på Kvitsøy i Ryfylke hvor de produserer hummeryngel og porsjonshummer i landsbaserte oppdrettsanlegg. I hummeroppdrett finnes ingen dager like, det har Drengstig erfart:

- Det finnes ingen dager man kan kalle vanlige arbeidsdager i dette yrket – alle er ulike. Det å starte et AS gir en mange utfordringer. Jeg har lært meg å beherske alt fra økonomi og finansieringsanalyse til biologi, teknologi og forskningsprosjekter.

Norwegian Lobster Farm AS har en etterspørsel på 100 000 tonn porsjonshummer. Noe som gjør godt for selskapet.

Oppskrift på suksess
Mange har før de fire stavangermennene forsøkt å starte hummeroppdrett, men ingen har fått det til. Drengstig mener oppskriften på suksessen deres var at de hadde stor tro og tok små skritt om gangen.

- Vi hadde stor tro på at det skulle være mulig å få dette til. Vi visste at vi måtte være tålmodige og ta små skritt om gangen, og teste ut alt i mindre skala. Nå har vi kommet frem til et konsept som både fungerer i liten og mellomstor skala.

Videre sikter de fire stavangermennene mot å bli en stor egenprodusent av porsjonshummer og å bli foretrukne leverandør av høykvalitets oppdrettshummer.

Stengt for kommentarer.