Sjefen sjekker e-posten din

15. februar 2011 21:06 av Rikke Emilie Jeppsson 

Nordmenn bekymrer seg over overvåkningskameraer, mens det i virkeligheten er arbeidsgiverne som overvåker dem, forteller ny FAFO-rapport.

- 60 prosent av arbeidstakere forteller at de blir elektronisk overvåket på arbeidsplassen. Enkelte arbeidsgivere bruker medier til å kontrollere og de færreste er ikke klar over hva som lagres i mappa si før et oppsigelsesforhold oppstår, forteller Mona Bråten, forsker ved fagbevegelsens forskningsinstitutt (FAFO).

-   En del arbeidsgivere er nok bekymret over at arbeidstakerne ikke bruker tiden de er på jobb effektivt nok. Det er vel også noen arbeidsgivere som kan bli i overkant nysgjerrige. Når de har muligheten til å kontrollere er det kanskje litt vel fristende, mener Bråten.

Dag Wiese Schartum, professor ved avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitet i Oslo, mener at det viktigste er å ha en levende debatt på arbeidsplassen om hvor grensene skal gå.

-  Vær opptatt av å tenke nøye igjennom hvor grensene går for arbeidsgivers styringsrett og kontroll skal gå. Gjør bruk av de reglene som finnes i arbeidsmiljøloven, som blant annet krever at arbeidstakere skal ha informasjon. Ha i tillegg en levende debatt på arbeidsplassen om retningslinjer for overvåking, råder Schartum.

Stengt for kommentarer.