- Hest er ikke en hobby, men en livsstil

11. februar 2011 10:43 av Lise Jeanette Nilsen 

Solveig Eilertsen er 20 år, har egen hest og holdt på med hest i over 10 år. Hun bruker veldig mye tid i stallen på Soma friesergård, og kan ikke forestille seg et liv uten hest.

- Jeg bruker 2-3 timer hver dag i stallen så det er absolutt blitt en livsstil for meg. Hesten min er en av mine bestevenner og der er et helt spesielt bånd, som også er særegent for hestesporten.

Soma friesergård driver med formidling og oppdrett av Frieser av høy kvalitet. En Frieser er en spesiel hesterase, kjennetegn er at de alltid har svart farge og lang bølgete man.

Alltid noe nytt
Målene med hesten tar aldri slutt og Eilertsen mener hun alltid lærer noe nytt, samtidig som hun og hesten hennes kommer stadig nærmere hverandre.

- Det er som alle andre idretter, du trener mot et mål, har noe å se fram til og jobbe mot, du får en mestringsfølelse når du gjør det bra og du kan alltid gjøre det bedre.

Eilertsen konkurrerer selv i dressurridning og ser frem til å kunne begynne å starte stevner med sin egen hest.

Dårlig samvittighet
På en mørk, regnfull og trist dag innrømmer Eilertsen at det ikke er like lett å dra i stallen. For å få motivasjon bruker hun da å se for seg hesten stå i boksen sin og sture eller ute på marka ved inngangsporten i regnet.

- Det gir meg jo dårlig samvittighet å vite at en venn skal vente på meg og ikke vite om jeg kommer. Dessuten gir hesten min meg mye mer om jeg ofte er ute å trener den, og jo mer vi trener jo bedre for er vi begge i og jo bedre kan vi prestere.

Alle går gjennom perioder der de har lite motivasjon. Det har vært dager der Eilertsen har latt hesten fått fri fra trening og vært lite i stallen, men hun løser de problemene med å sette seg mål, mange delmål og store mål hele tiden.

- Jeg har etterhvert lært at jeg ikke klarer å motivere meg selv uten mål, for eksempel et delmål til helga og et stort mål som vi skal nå om et år.

En livsstil
Marianne Marthinsen har drevet en stall i flere år og er aldeles ikke lei av disse store dyra.

- Hest er ikke en hobby, men en livsstil! Både for oss som driver staller og for de som har egen hest.

Hun forteller at de som har hest på stallen har obligatorisk plikt til å møte opp i stallen og ta seg av sin egen hest.

- Det er obligatorisk å møte opp i stallen, ellers er det jo lite vits å eie en hest selv. Kommer ikke eieren står jo hesten bare der, kjeder seg og faller bort.

En stor baby
Marthinsen forteller at hestene er en stor lidenskap og at du får så mye igjen fra dem. Siden hester er vanedyr, så må hun opp hver morgen, ettermiddag og kveld til faste tidspunkt for å gi dem mat og tilsyn.

- Hest er noe vi brenner for og trives med å bruke. En hest kan ikke fortelle deg hva eller hvordan du skal gjøre ting og blir da på en måte som en stor baby.

Grunnen til at Marthinsen bestemte seg for å drive en stall er fordi hun elsker å se folk i alle aldre drive på med hest og liker å gi folk muligheten til og komme bare for å se eller låne seg en hest.

Ingen klaging
Marthinsen sier at motivasjonen ikke alltid er på topp for å måtte dra ut i stallen på en uværsdag, men når det skjer tenker hun på hvor glade hestene blir for maten sin og at det er menneskers skyld at de har blitt så avhengige av oss.

- Det å se hvor glade disse dyrene blir for en frokost som faktisk bare består av høy og ikke krangler med deg fordi de ikke vil ha for eksempel erter, er en helt fantastisk følelse.

(Illistrasjonsbilde)

Stengt for kommentarer.