Kredittkort setter mange i gjeldskrise

4. februar 2011 1:26 av Thuva Johansen 

Mange havner i gjeldskrise. Et gjeldsregister kan gi bedre oversikt over de som ikke bør få flere kredittkort og impulslån.

- Vi gjør en grundig kredittsjekk av alle våre kunder og henter fullstendig informasjon om søkeren via eksterne kredittopplysningsselskap og fra søkerens selvangivelse, sier Cecilie Wathne fra GE Money Bank.

Wathne forteller at de sjekker eksisterende kunders lånshistorikk. Og at de har plikt til å fraråde kunden i å oppta ny kreditt om inntekten ikke tilsier det.

- Blant våre mastercard-kunder er det bare to prosent som er under 25 år. Det skyldes at vi har aldersgrense på 20 år for kredittkort og 25 år på forbrukslån, forklarer Wathne.

Redd for anmerkning
-Mastercard er det dummeste jeg har skaffet meg, og ikke husker jeg hvorfor jeg fikk det i første omgang, sier Jonas Sæther.

Sæther er en av mange som har fått inkasso på sitt kredittkort. Han trodde ikke det var så farlig, helt til han fant ut at han kunne få betalingsanmerkning og at det kunne ødelegge for fremtidige lån.

- Jeg fikk jo først en purring. Den glemte jeg å betale faktisk, og etter det rullet det videre. Tilslutt hadde det steget med 350kr, totalen var i første omgang på 400kr, så du kan gjøre matten, sier han oppgitt.

Han forteller videre at han ringte inkasso-selskapet og forklarte hva som hadde skjedd og at han skulle betale så fort som mulig, fordi han var redd for å få betalingsanmerkning.

- Vi har gode rutiner for å følge opp kunder som får betalingsproblemer, vi prøver å komme tidlig i kontakt med dem for å prøve og hjelpe de så godt som mulig. Heldigvis er det bare en brøkdel som får betalingsproblemer, i fjor lå det på rundt 0,5 prosent, forteller Wathne.

Nasjonalt gjeldsregister
- De som innvilger lån, er forpliktet til å vurdere om du kan betale tilbake. De vil stå bedre rustet til å gjøre riktige vurderinger med et gjeldsregister, sier forbrukerrådsdirektør Jorge Jensen til Dine Penger.

Direktøren vil ta opp igjen et gammelt tema, fra SV-statsråd Audun Lysbakken, om et sentralt gjeldsregister over personers samlede gjeld.

Han tror at det vil begrense adgangen til impulslån, og sms-lån gitt på noen minutter.

- GE Money Bank har lenge jobbet for å få på plass et nasjonalt gjeldsregister, og er glade for at flere nå tar ordet for det. Vi mener at et slikt register vil gi bedre oversikt. Samtidig vil det bidra til økt kvalitet og vil være et nyttig verktøy i forhold til kredittvurderingen, forteller Wathne fra GE Money Bank.

Hva er renter?
- Jeg fikk en purring på et kredittkort jeg hadde fått meg i forbindelse med en reise jeg skulle på, og så at beløpet på fakturaen var betraktelig høyere enn det jeg hadde brukt, sier Sofie Andersson (20) fra Sverige.

Hun er en av de som ikke visste hva renter var, og måtte ringe hjem for å høre hvorfor dette hadde skjedd.

- Pappa lo jo av meg, og jeg skjønte jo ingenting, han forklarte at det var renter og det var normalt. Jeg googlet det og fikk lært meg hva det var, ganske fort, sier hun.

Kan du forklare hva renter er?
- Ja, det kan jeg si veldig enkelt, det er prisen på hva pengene du ikke har koster. At banken tar penger for at du skal kunne låne penger av dem, svarer hun og nikker enig med seg selv.

Comments

En kommentar to “Kredittkort setter mange i gjeldskrise”
  1. Så hva med å slette gjeld?
    se filmen Zeitgeist Moving Forward å forstå mer.
    Men hvor Kreativ må man være for å forstå filmen?
    se linken min…