Lettere å behandle herpes

3. februar 2011 19:06 av Elise Hellem Ratvik 

Den originale medisinen mot munnsår er endelig reseptfri i Norge.

- Nå kan også Norge tilby pasienter den velkjente Zovirax–behandlingen av munnsår respetfritt, sier Linn Beate Omtvedt, produktsjef i GlaxoSmithKline

Zovirax var det aller første antivirale middelet på markedet, og har en patentert formulering som viser seg å være svært effektiv. Medisinen har vært til salgs i andre land i årevis, men ble først reseptfri i Norge 1. februar. Norske pasienter har lenge kjøpt med seg den populære kremen hjem til Norge på utenlandsreiser.

- Fordelen med Zovirax er at den kan brukes av alle over 2 år, og den etterlater seg ikke hvite flekker på sårene som så mange andre, sier Omtvedt.

80 prosent er smittet
Det blir populært kalt forkjølelsessår, men det er Herpes Simplex virus type 1 som er årsaken til utbruddene.
Over 80 prosent av den norske befolkningen er smittet av viruset, og hos mer enn 25 prosent av disse bryter det jevnlig ut. Under utbrudd opplever pasienten smertefulle sår med store skorper rundt munnområdet, som kan vare i ukesvis.

Har du først fått viruset, blir du aldri kvitt. Det ligger i kroppen hele livet, men er kun smittende under utbrudd.

- For de som har munnsår er det en fordel å alltid ha en krem tilgjengelig, slik at man raskt kan starte behandlingen tidligst mulig når man opplever de første tegn og symptomer, avslutter Omtvedt.

Ville ikke gå ut
Rita Karlsen (27) merket symptomer til munnsår første gang på ungdomsskolen.

Herpesutbrudd i munnområdet. Foto: Picasa/Phil

- Bestevenninnen min hadde det, så jeg regner med jeg ble smittet av henne, sier hun.

Viruset smitter veldig lett, ofte ved kyss eller om noen drikker av samme flaske.

- Jeg kjenner at det prikker og blir litt ømt, før jeg ser små blemmer, fortsetter Karlsen om symptomene som kommer med noen måneders mellomrom.

I begynnelsen ønsket hun ikke å gå ut blant folk på grunn av sårene, og syntes de var skjemmende.

- Den første perioden jeg hadde utbrudd var det veldig vondt. Hver gang jeg spiste eller lo, sprakk sårene. Jeg ville heller ikke gå ut, fordi det så ut som jeg hadde tannkremrester i ansiktet, forteller Karlsen om salver som etterlot seg hvite flekker.

Karlsen har tidligere prøvd reseptfrie midler, og er svært positiv til at Zovirax nå kan kjøpes på apotek i hele landet.

- Hvis jeg ikke får hvite flekker av den, er den definitivt verdt å teste ut, avslutter hun.

Toppfoto: GlaxoSmithKline

Stengt for kommentarer.