Mobiliserer mot reklame

3. februar 2011 21:49 av Håvard Ruud 

Organisasjonen Rød Ungdom dekket denne uka over flere reklameplakater, og planlegger allerede å dekke til enda flere.

- Vi dekker til reklame fordi vi mener den ikke har noe å gjøre i bybildet, sier aksjonsansvarlig i Oslo Rød Ungdom, Torstein Aas.

Rød ungdom har lenge kjempet for at retusjert reklame skal merkes med en advarsel, så ungdom skal forstå at modellen representerer et uoppnåelig skjønnhetsideal.

- Reklame er et veldig effektivt verktøy for å påvirke folk, og blir f.eks. brukt til å skape behov hos forbrukerne. Det burde være mulig for folk å være i byen uten å være omringet av reklame, sier Aas.

Forbeholdt de rike
- I og med at man må kjøpe reklameplass blir bybildet forbeholdt de som har mye penger. De kan dermed kjøpe seg retten til å påvirke bybildet og folk som er i byen og ser reklamen, uttaler Aas.

Rød Ungdom har ved flere anledninger dekket til reklame. De mener at Oslo kommune fremstår som paradoksal. I Oslo er det forbudt å tagge på offentlig område.

- Jeg synes det er rart at Oslo kommune har nulltoleranse for graffiti fordi ”det ødelegger bybildet”, men de leier gjerne ut plass til store reklamemontere og reklametårn, sier Aas.

Ikke et stort problem
Driftsdirektør i Norges største aktør innen utendørsreklame, Clear Channel, Morten Sandberg tar aksjonen til Rød Ungdom veldig rolig.

- Vi har registrert at det har vært noen tilfeller, men det er ikke et stort problem. Folk må få lov til å mene det de vil, men våre reklametavler er lovlig satt opp, og de finansierer bysyklene her i Oslo, forteller Sandberg.

Sandberg presiserer at aksjonen til Rød Ungdom foreløpig ikke har vært spesielt omfattende i størrelse, og at tildekningene blir fjernet fortløpende.

- Vi kunne anmeldt forholdene til politiet og ansatt vektere til å gå og passe på, og bruke masse ressurser på det. Men det har vi ikke noe behov for foreløpig.

Stengt for kommentarer.