Tikkende bomber

3. februar 2011 22:20 av Hallvard Kolltveit 

Dagens sparepærer inneholder nok kvikksølv til å forårsake skade på miljøet. Lyspæreprodusenten Megaman mener å ha løsning på problemet.

– Hvis en sparepære i dag knuser, vil kvikksølvet i pæren utgjøre en helserisiko. Med våre Megaman-pærer vil ikke dette være noe problem, sier markedssjef i Nortronic, Ola Oustad

Nortronic AS, distributør av Megaman-pærer i Norge, viser til en ny rapport fra det tyske miljøtilsynet, hvor det blir fastslått at kvikksølvinnholdet i dagens sparepærer utgjør en risiko for både helse og miljø. I et rom uten lufting vil kvikksølvet som lekker ut være 20 ganger over grensen for helserisiko.

– Hovedforskjellen er at vi bruker amalgam i våre Megaman-pærer, og dermed kan gå fra flytende kvikksølv, til kvikksølv i fast form. Amalgam med fast kvikksølv vil ikke utgjøre noen helserisiko hvis pæren knuses, informerer Oustad.

I dag anbefales det å både tømme og lufte rommet hvis en sparepære knuser. Vanlige sparepærer vil også utgjøre en miljøtrussel hvis de ikke blir levert inn som spesialavfall.

Produsenten Megaman har nå levert et forslag til EU i Brussel, hvor de anbefaler at man forbyr flytende kvikksølv i sparepærer. Helt nødvendig, mener Oustad

– Hvis EU-standarden blir endret vil produsentene bli nødt til å benytte annen teknologi, og deretter vil markedet sakte men sikkert endres. Dette vil skje i en glidende overgang, forklarer Oustad.

Godt initiativ
Forbruker Steffan Krydsby (24) mener dette er et godt forslag, og stiller seg bak initiativet. Han har selv opplevd at en sparepære knuser, og hvilken fare kvikksølvet utgjør.

– Det er selvfølgelig flott hvis man slipper å bruke metaller som kan skade miljøet. Kvikksølv er forbudt i mange bransjer, så det er litt skummelt å tenke på at det er i omtrent alle sparepærer, sier Krydsby.

Han påpeker at selv om det er snakk om veldig små mengder kvikksølv, er det alltid en fordel å slippe å bruke tungmetaller i dagligdagse varer.

– Det er ikke noe jeg går rundt og tenker på i hverdagen, men jeg hadde valgt de sikreste sparepærene hvis jeg hadde hatt begge foran meg. Så lenge det ikke går utover pris eller kvalitet er dette et meget godt initiativ, mener Krydsby

(Toppfoto: bildetekst: Foto: Wikipedia)

Comments

En kommentar to “Tikkende bomber”
  1. Ingrid Marie Olsen sier:

    Keegt