Seksuell aksept

6. februar 2011 20:29 av Birgitte Brøtmet 

De siste årene har den norske befolkning merket større åpenhet rundt sexrelaterte emner. Media får mesteparten av æren for å ha grepet tak i dette.

«Thea» (20) synes sex er naturlig og viktig, og har en egen blogg om temaet. På thatsanorgasm.blogg.no skriver hun om egne erfaringer, gir tips og råd og lar leserne stille spørsmål.

- Sex er en naturlig del av livet, og jeg er nysgjerrig av natur. Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, og sex var noe jeg ikke hadde skrevet om før. Bloggen har blitt «sex-dagboken» min», hvor jeg forteller om både negative og positive erfaringer.

Bloggen til «Thea» har en del lesere, og folk kommenterer gjerne på innleggene. Hun forteller at hun har fått et par spydige kommentarer, men at de fleste er positive. Det er mulig å stille spørsmål om ting det kan være vanskelig å snakke om, helt anonymt. «Thea» tror jenter i pubertetsalderen er mest fornøyd med dette.

- Jeg ønsker å vise at sex ikke trenger å være tabu, og at det å gjøre feil er menneskelig. Sex burde være noe alle kan prate om, uten at man blir sett på som en pervers gris. Det at jeg ønsker å være anonym kommer av at jeg vil skåne de som omtales i bloggen.

Større åpenhet
«Thea» tror sex og seksualitet har blitt mer akseptert i samfunnet fordi noen åpne mennesker har tatt opp mer sårbare temaer. Hun mener også at folkeopplysning kan være en av årsakene.

- Det er viktig at vi blir opplyst om sex. For lite informasjon om temaet resulterer i unge mødre, og mange er verken i fysisk eller psykisk stand til å ta vare på et barn.

Media har æren
Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseanvarlig hos Kondomeriet kan fortelle at media har mye av æren for at folk har blitt mer åpne om seksualitet.

- Media har i stor grad bidratt til å forandre synet på sexleketøy, senest med programmet “Trekant” på NRK3. Tidligere brukte kunder unnskyldninger når de handlet, for eksempel “jeg skal kjøpe til venninnen min”. Nå sier flere “venninnen min har et leketøy jeg også vil prøve”.

Kondomeriet har vært ledene innen salg av erotiske artikler i Norge siden 1989. Gjennom ni butikker, nettbutikk og engrossalg ønsker Kondomeriet å gi glede og inspirere til et bedre sexliv. Hovedmålet er å formidle kunnskap på en frigjort og leken måte.

Maria K.Ebbestad, Kondomeriets nettredaktør og pressetalskvinne

Større kunnskap
- Det er viktig å gi folk riktig kunnskap om sexleketøy, slik at de skal kunne velge et som passer best mulig til deres behov. Kommunikasjon og kunnskap om sex er viktig for å bedre sexlivet, forteller Ebbestad.

Programmet “Trekant” medførte en skikkelig oppsving i salg av sexleketøy for Kondomeriet. Flere av butikkene hadde en økning på over 50 prosent etter programmet, og etterspørselen etter leketøyene som var med i serien ble enorm. Ebbestad forklarer at det er viktig for Kondomeriet å være synlig i media, blant annet for å senke terskelen for kjøp av sexleketøy.

- Mediene har uten tvil bidratt til mer åpenhet, og ettersom nordmenn generelt er ganske nysgjerrige bidrar dette til at sex har blitt en snakkis istedenfor et tabu-tema. Vi vil også vise Ola Nordmann at han faktisk kan få et mye bedre sexliv om han ønsker, avslutter Ebbestad.

(toppfoto: Fra Kondomeriet i Karl Johans Gate)

Stengt for kommentarer.