Spiser seg slank på fett

3. februar 2011 22:50 av Veronica Austdal 

LCHF-kosten er svaret på livstruende sykdommer i følge mange, andre mener den er direkte farlig for helsa.

– De som er negative til LCHF har ofte ikke satt seg godt nok inn i hva dette dreier seg om, mener Sara Fredriksson. Hun har nå fulgt kostholdstypen i en måned.

LCHF står for LowCarb-HighFat. Med andre ord et kosthold bestående av lite karbohydrater og mye fett. Tradisjonelt har mat med høyt fettinnhold blitt sett på som best i moderate mengder av helsedirektoratet. LCHF-metoden går imot dette, og baserer seg på at den fettrike maten er menneskets beste energikilde.

– Jeg startet dette kostholdet fordi jeg ønsker å være sunn, samtidig som jeg ville gå ned noen kilo, sier Fredriksson. Så langt har hun gått ned syv kilo, og er svært fornøyd også med den helsemessige effekten hun opplever som følge av LCHF-metoden.

– Jeg føler meg generelt bedre i hele kroppen, og har større overskudd og energi enn før. Sultfølelsen har stabilisert seg. Tidligere var jeg ofte oppblåst og urolig i magen, dette merker jeg ikke noe til lenger.

Sara Fredriksson med LCHF-kostholdsbok av Annika Dahlquist. Foto Veronica Austdal

Det er få matvarer fra sitt gamle kosthold Fredriksson savner, til tross for de mange restriksjonene LCHF innebærer. Noen av metodens største syndere er potet, ris, pasta, margarin, samt alle produkter som inneholder hvetemel. Det du får spise er blant annet kjøtt i alle varianter, melkeprodukter, enkelte typer grønnsaker og egg.

– Selv om kosten er basert på kjøtt og fete melkeprodukter skal du ikke fråtse. Det er viktig å passe porsjonsmengden for å oppleve vektnedgang. Man trenger heller ikke så mye mat med LCHF, jeg holder meg mett på mye mindre mat enn tidligere, forteller Fredriksson.

Ekspertene strides
Den svenske legen Annika Dahlquist er en av de største frontfigurene for LCHF-kosten både i Sverige og Norge. Hun skriver blogg og har utgitt mange bøker om emnet. Dahlquist mener det er mulig å bli helt frisk av sykdommer ved hjelp av dette kostholdet.

– Jeg var selv overvektig og syk av tarmkatarr og fibromyalgi. I oktober 2004 oppdaget jeg LCHF-kosten og ble med den normalvektig og frisk innen et halvt år, sier Dahlquist i sin bok Doktor Dahlquists och Airams LCHF-kokbok.

I samme bok fremsetter hun en hel del argumenter for de helsemessige fordelene ved å gå over til LCHF. Dette gjelder spesielt for de som lider av diabetes og hjerte- og karsykdommer. Ifølge Dahlquist fører en kost rik på karbohydrater til høyt blodsukker, som i sin tur fører til kraftig inculinproduksjon i kroppen. For høye nivåer av inculin blokkerer fettforbrenningen og fører til fedme.

Dahlquist mener et kosthold basert på protein og fett stabiliserer blodsukkeret. På sikt vil diabetikere kunne minske sine inculindoser, og bli helt symptomfrie. Fettrikt kjøtt er noe av det beste du kan spise siden dette inneholder alle fettsyrer kroppen trenger.

Lege og professor i ernæring ved universitetet i Oslo, Christian A. Devron støtter ikke LCHF-kostholdet. Han sier seg enig med Helsedirektoratets anbefalinger om å kutte ned på kjøttinntaket, og velge magre melkeprodukter.

Devron er også kostholdsekspert i VGnetts Vektklubb, og svarer brukerne der på spørsmål relatert til dette.

– De offisielle anbefalingene av hva man bør spise er basert på hundrevis av vitenskapelige studier om kosthold og helse. De er ment som informasjon til befolkningen for at de kan ta sine forholdsregler i forhold til den mest oppdaterte kunnskapen vi har. Når det gjelder kjøtt har en rekke studier fra mange land vist at risikoen for å få kreft i tykk- og endetarmen øker en god del. Denne kunnskapen er ikke noe ernæringsforskere kommer med til folk for at livet deres skal bli dårligere. Den er ment som en hjelp for dem som ønsker å leve sunt slik at de kan holde seg friske lenge, skriver Devron i et av sine svar til brukerne på vektklubb.no.

Ble dårlig av LCHF
– Jeg hadde aldri gjort det om jeg visste hvordan det påvirket meg negativt, sier June Sundet på sin blogg, om opplevelsen hun hadde med LCHF-kostholdet.

Det er nå et år siden Sundet startet med LCHF-metoden, men det tok ikke lang tid før hun forsto at dette ikke var noe for henne.

– Jeg følte meg ikke bra med dette kostholdet, selv om kilo etter kilo gikk ned i følge vekten. Det var nesten som en selvpining. Egg smakte ikke godt lenger, jeg ble drittlei kylling og mye fett.

Sundet opplevde energiløshet, tretthet og dårlig humør etter hun startet med LCHF-kostholdet.

– Trening var uoverkommelig og det skulle så lite til før depresjonen virkelig etset på meg. Jeg gråt og ble sur av ingenting, og ville aller helst bare ligge i senga og spise kilovis med karbohydrater for å prøve å føle meg bra igjen, skriver hun.

– Det er viktig å ha et fornuftig, realistisk og sunt kosthold uten å overdrive det så man blir syk. Mat gjør underverket for kropp og helse, så tenk nøye gjennom det før du starter på en eventuell diett, spesielt lavkarbodiett. Det sier seg selv at mye fett ikke er sunt, avslutter Sundet i sitt blogginnlegg.

Stengt for kommentarer.