Hard kamp om å nå rampelyset

3. februar 2011 19:31 av Nina Kjendlie 

Det er svært få i Norge som lever av rap-musikk. Dette til tross for titusner av ukjente, norske rappere på jakt etter en artistkarriere.

– Gangsterstempelet som mange undergrunnsrappere har, egner seg kanskje ikke helt i det norske hjem. Grunnen kan være at når man får ting på eget språk kan tekstene virke mer støtende, og man får en helt annen forståelse av tekstene.

Fredrick Haugen (22), eller Esset som er artistnavnet, er en av de mange ukjente rapperne i Norge som fremdeles opererer på hjemmebane. Musikken blir spilt inn i en utdatert mikrofon bak et gammelt pledd og veggene er fulle av eggkartonger.

– Når man ikke har råd til ordentlig lyddemping må man ty til det man har, sier Haugen.

Liten gutt, store drømmer
Interessen for rap har han hatt siden han var liten gutt, men det var først i 2007 at egen musikk ble produsert på gutterommet.

– Drømmen har jo vært å bli en av Norges nye rapartister, men foreløpig er det bare en hobby – en veldig morsom hobby!, forteller han.

Til tross for at Haugen for de fleste er ukjent, har han vært så heldig å få vist seg frem på diverse lokale steder.

– Jeg har holdt noen konserter på lokale arrangementer, samt reist litt rundt å spilt på mindre musikkarrangementer her i Norge, men det blir aldri noe mer ut av musikken, forteller han.

Talentshow og nettsider
De siste årene har det dukket opp flere og flere artister innen hip-hop sjangeren på talentshowene her i Norge. I fjor gikk rapperen ¨Sirius¨ av med seieren under Norske Talenter.

Julian Alexander Terres under Quart festivalen 2006 FOTO: kingsize.no)

– Jeg tror grunnen til at rapperne har begynt å ty til talentshow er fordi det er så vanskelig å komme i rampelyset på andre måter. Ved slike anledninger får man større scener å opptre på, pluss at man ved å bli vist på TV når ut til flere og får et større publikum, sier Haugen.

Det finnes mange nettsider hvor man kan dele musikken sin om man fremdeles opererer på hjemmebane. Haugen er en av over 20.000 brukerne av nettstedet Kingsize, som blir brukt av artister, låtskrivere og produsenter – både ukjente og kjente.

- På denne nettsiden finner jeg flere artister som jeg både kan få tilbakemeldinger av, og gi tilbakemeldinger til. Dette vokser man veldig av. Man får også bekjentskaper og mulige samarbeidspartnere, dermed også et bredere publikum. På Kingsize lusker det også mange kjente fjes, avslutter Haugen.

Mange jern i ilden
Julian Alexandre Terris er en av de som har jobbet for å fremme norsk hip-hop. Han er en av mennene bak Kingsize, har startet plateselskapet Pass It som ga ut musikk med Equicez, OnklP, Nico D, Philip, Cast og el Axel i perioden 2001-2007, han har hatt management for artistene Equicez (Cast & el Axel) og Philip, samt produsentene Afterglow og Nasty Kutt.  I tillegg har han opp igjennom årene gjort musikkvideo produksjoner, arrangementer, og jobbet på festivalene Quart, Hove og Øya.

Nå for tiden er han ofte i USA hvor han jobber med musikkproduksjonsselskapet I.D.A.P. Music sammen med produsent og samarbeidspartner Nasty Kutt.

Nasty Kutt, medprodusent i selskapet I.D.A.P Music (FOTO: Per Heimly)

– Før jeg var med å opprette Kingsize i år 2000 jobbet jeg med nyhetsbrev. I 1998 samlet jeg og en kompis 3000 adresser, og sendte ut gratis nyhetsbrev i posten. I disse nyhetsbrevene informerte vi om nye artister, konserter og annet innenfor hip-hop sjangeren, forteller han.

Norsk rap blusset opp
Rundt samme året nyhetsbrevene ble sendt rundt skjedde det noe med rappen i Norge. Før 1998 var alt på engelsk, helt til Tungtvann kom inn i rampelyset og serverte oss norske låter om øl, sprit, damer og slossing.

– Det var boomen for rap her i Norge. Hip-hopen begynte å blusse opp, og flere begynte å rappe på norsk. Det var derfor jeg starter Kingsize, for å ha et sted å fremme og samle norsk hip-hop, sier Terres.

Han mener sosiale medier er god PR for ukjente artister, og forteller at de som lykkes er det som promoterer seg selv.

– Om du hyppig deler musikk på internett – Facebook, Kingsize, Uhørt – får du mer oppmerksomhet, og navnet ditt blir kjent. Så jeg vil si at nettsteder er med på å dyrke en eventuell karriere, sier han.

Penger, tid og selvinnsikt
Bak en artist står mange bakmenn, som produsenter, eventuelle låtskrivere og managere. Terres mener mange av de som drømmer om en karriere innen musikk ikke er klar over hva som skal til for å få drømmen realitet.

– Alle småunger som hører på rap drømmer om å en dag bli rapper selv, men så lett er det ikke. Det krever tid og penger, forteller han.

Han legger til at det er viktig å vite hva man vil med musikken, leve av den eller ha den som fritidssyssel. I tillegg må man vite hvem man er.

– Det er mange som mister seg selv. De finner på et image, noe som resulterer i at du må være falsk resten av karrieren. Det funker ikke, sier Terres.

Hopp i det
– Det er ikke noe vanskeligere å komme seg til topps med rapmusikk her i Norge enn det er i USA. Det er mange som mener det, men det er helt feil. Det er opp til en selv, sier han.

Som manager og delaktig i I.D.A.P Music har han opplevd å møte unge, lovende rappere som har møtt opp og ønsket å få spilt inn demo.

– Det har skjedd, men de tar det litt for gitt. Det er ikke bare å møte opp og tro at man skal bli superstjerne. Karpe Diem bruker ikke 2 dager på å lage en låt, det tar tid, og det er det noen som ikke skjønner, forteller Terres.

Han legger til at økonomi også spiller en stor rolle.

– Skal du få en låt produsert av for eksempel meg og Nasty Kutt må du ut med rundt 20.000. Så om man vil lykkes må man planlegge. Spar penger, bruk tid og hopp i det, avslutter han.

(Toppbilde: Fredrick Haugen. FOTO: Robert Smeby)

Stengt for kommentarer.