Facebooksamfunnet påvirker næringslivet

28. januar 2009 14:40 av Andrea Evensen 

Facebook er ikke lenger bare et sosialt nettsted, men gir nye muligheter for samarbeid mellom snacksprodusenter og forbrukere.

facebook- Jeg opprettet gruppen ”Vi som vil ha Kims French Fries paprika tilbake i butikkhyllene” på Facebook for å se om jeg virkelig kunne få gjennomslag hos Kims gjennom Facebook, sier chipsentusiast Stian Eikesdal.

Han hadde ikke trodd at så mange andre delte hans savn etter chipsen med paprikasmak, men det tok ikke lang tid før gruppen nådde over 4.000 medlemmer.

- At det ble så stor oppslutning i gruppen var litt overraskende. Det var viktig for meg at de som meldte seg inn virkelig måtte like produktet og at de var potensielle kjøpere. Det virket som de aller fleste var det, og mange husket igjen snacksen slik jeg husket den, sier Eikesdal.

Etter flere henvendelser fra medlemmene i gruppen, kunne Kims gledelig meddele at den populære chipsen ville være å finne i butikkhyllene igjen fra februar i år.

Relanserer
- Aldri før har vi fått så mange forespørsler om chips, som French Fries med paprika, sier Jeanett Solli, som er markedssjef ved Kims.

Paprikavarianten av French Fries ble tatt ut av markedet i 1991, som følge av at de store butikkjedene ikke ville selge den, men Solli presiserer at det i bunn og grunn er forbrukernes mening som er viktigst for den store chipsprodusenten.

- Vi synes det er kjempegøy at forbrukerne våre danner slike grupper på Facebook. French Fries med paprika ville aldri blitt relansert om ikke forbrukerne våre hadde tatt initiativ, sier hun og legger til at chipsen også var blant hennes favoritter.

Solli mener nettsamfunn som Facebook bidrar til at Kims kommer tettere innpå sine forbrukere, og ser ikke bort i fra at de vil ta en titt på lignende grupper ved senere anledninger, slik som gruppen ”Stor pose French Fries” med over 1.000 medlemmer.

- Jeg har ikke hørt om denne gruppen, men det er noe vi absolutt vil kikke på, forsikrer Solli.

Mange grupper
Chips fra Kims er langt i fra det eneste som er blitt lansert eller relansert som følge av de flere tusen facebookgruppene.

Tidligere i år kunne Stabburet meddele at Grandiosa ville bli produsert i en ny utgave med mer ost og uten paprika, etter press fra flere grupper på facebook med nettopp dette ønsket.

Coca-Cola ble også påvirket av en enorm interesse for sitrusbrusen Urge på 1,5 liter flaske, og innfridde dette i fjor. I ettertid har det også blitt flere som frir til Coca-Cola med gruppene ”Urge som tyggis” og ”Urge som saftis”, med over 28.500 medlemmer.

Tropo-brusen fra Grans og programmet Pacific Blue på TV 2 er også blant facebook-yndlinger som er blitt relansert.

Det er derfor kanskje ikke så rart at flere prøver å få relansert favorittsnacksen eller -fjernsynsprogrammet gjennom nettstedet, som for eksempel ”Vi som vil ha Malaco Bugg tilbake i butikken” med over 15.000 medlemmer, ”Vi som vil ha tilbake Fangene på Fortet” og ”Vi som savner Drillo-isen” med den klare beskjeden: ”Drillo er tilbake, nå vil vi ha isen også”.

Gir seg ikke
Blant de mest populære gruppene finner vi også ”Soho sjokoladen” med nesten 20.000 medlemmer.

- Jeg lagde denne gruppen ganske tidlig i Facebooks historie. Alle lagde grupper for at de ville ha ditt og datt. Jeg tenkte at var det en ting jeg ønsket meg tilbake, så var det Soho sjokoladen, sier Henrik Iversen.

Det viste seg raskt at veldig mange delte Iversens savn, og gruppemedlemmene sendte flere forespørsler til Nidar – uten hell.

- Jeg synes det er rart at Nidar ikke tar kundene sine mer seriøst. Vi har spurt veldig mange ganger, men alt vi har fått, er standardbrev tilbake. Jeg synes det er litt frustrerende, sier Iversen.

På Nidars nettside står det skrevet at de setter pris på alle forespørsler og at gruppen er blitt dannet, men at Soho sjokoladen antagelig aldri vil bli relansert. Dette stopper imidlertid ikke Iversen og andre sjokoladefans.

- Vi vil kjempe helt til vi får den tilbake på markedet, avslutter Iversen.

Stengt for kommentarer.