Lars Tangen (18) hadde hud som 71-åring

3. februar 2011 16:10 av Linn Skulstad 

Blogger Lars Tangen var tanorektiker, men siden april 2010 har han vært solariumsfri. Tirsdag denne uken sjekket han seg for kreft.

– Jeg har en føflekk under brystkassen jeg gjerne vil sjekke. Den har ikke oppstått fordi jeg har tatt sol, men vært der hele tiden. Det er greit å sjekke at den er ok, sier Tangen.

Bloggeren forteller at han raskt ble avhengig av solarium og kunne finne på å ligge 60 minutter i strekk, hver eneste dag. Men sol-idyllen fikk en brå slutt for ham. Da han gjennomgikk en hud-skanning i fjor kom sjokkbeskjeden om at han hadde hud som en 71-åring. Det fikk ham til å slutte umiddelbart, og nå har han vært «solariumsfri» i snart ti måneder.

Ekstrembruket av solarium hadde andre følger også. Det oppstod mange nye føflekker på kroppen hans, og noen av dem ble fjernet, men resultatet ble ikke slik han hadde håpet:

– Føflekkene ble fjernet, men arrene jeg sitter igjen med er ikke noe særlig, forteller han.

Ny teknologi
Tjenesten apoteket tilbyr har han aldri prøvd før, men er glad for at den finnes. Tirsdag fikk han sjekket den mistenksomme føflekken.

Teknologien, som kom allerede i fjor høst, er å finne på åtte Boots-apotek landet rundt og metoden er enkel. Ved hjelp av et skannings-apparat som har en spesiell lysteknologi taes det bilder av føflekken, og bildene blir så sendt til analyse.

– Bildene blir sendt til ScreenCancers hudleger som vurderer føflekken grundig på bakgrunn av informasjonen bildet gir. Det avdekkes da om føflekken er ufarlig, eller om den eventuelt må fjernes og ytterligere undersøkelser må gjennomføres, sier Mette Valeur i ScreenCancer.

Valeur forteller at deres leger er dyktige på dette området.

– Hudlegene som gjør vurderingene av bildene har lang erfaring fra å vurdere føflekker, og vi har allerede avdekket flere krefttilfeller ved hjelp av tjenesten. Et viktig aspekt er også å få riktig veiledning i forhold til fjerning, og av føflekken. Våre leger anbefaler enten hudleger eller spesialister på hudkirurgi i de tilfeller føflekken må fjernes.

Registrering: Før skanningen starter fyller kunden ut et skjema. Foto: Linn Skulstad

Oppvekker
Sjokkbeskjeden gav Tangen en sikkelig oppvekker og nå oppfordrer han alle til å slutte med solarium, og ta i bruk tjenesten som apoteket tilbyr.

– Gå og sjekk deg eller gå til hud- og føflekkskanning. Det skal så lite til før solen skader huden din, sier Tangen.

Også Valeur  presiserer viktigheten av å benytte seg av en slik tjeneste.

– Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft, men relativ enkel å helbrede dersom den oppdages tidlig. Så vær oppmerksom på føflekker slik at vi raskere kan ta tak i det, presiserer hun.

Regjeringen vil innføre aldersgrense på solarium. Tangen syns ikke det er en god idé.

– Å sette en aldersgrense blir feil. Det er rett og slett umulig. Det bør heller sørges for større bevisstgjøring og markedsføring rundt skader solarium gir. Advarsler bør henges opp, og foreldre må også ta ansvar, sier han.

Valeur legger også til et viktig råd for folk der ute:

– Det beste rådet vi kan gi for å skape solskinnshistorier er; vis solvett, vær oppmerksom på egne føflekker og ta kontakt med fagfolk dersom du finner en mistenkelig føflekk. Bruk den kanalen som passer deg best, enten det er fastlegen din, en hudlege eller stikk innom for føflekkskanning på Boots-apoteket.

(Toppfoto: Føflekkskanning: Lars Tangen sjekker en mistenkelig føflekk etter ekstremsoling. Foto: Linn Skulstad)

Saken kan også leses på dittoslo.no.

Stengt for kommentarer.