Stiller seg til disposisjon for leserne

3. februar 2011 15:31 av Camilla Orfjell 

Midt i hjertet av et boligområde på Teisen i Oslo, ligger Vaskeriet kulturhus. De har åpnet dørene for folk i nærmiljøet og bydel Alna. Med kjente forfattere som gjester, skal de ta oss med  langt inn i bøkenes verden.

.

– Det siste året har vært helt utrolig spennende og utfordrende, sier Sara Pihl.
Hun er en av ildsjelene bak Vaskeriet kulturhus. Som frivillig, gjør hun jobben uten vederlag. Hun ønsker å dele sin interesse med andre leseglade mennesker. Det førte til at hun startet Østre Aker leseforening, sammen med resten av prosjektgruppen i april 2010.

Sara og Katja Pihl

Katja og Sara Pihl (Foto:Vaskeriet)

–Som en del av Groruddalssatsningen fikk Teisen borettslag bevilget penger slik at de kunne pusse opp lokalene. Et gammelt vaskeri ble nytt og stilig. Det fikk sjel, forteller hun.
Med flyers skulle de frivillige skaffe publikum. I etterkant har de som har vært hos Vaskeriet tatt med seg nye mennesker, og slik har de vokst seg store, og blitt et kulturelt innslag i bydelen.
–Mange har blitt flittige brukere av kulturhuset, og vi har virkelig ekspandert. Det takker vi jungeltelegrafen for. Som et frivillig tilbud, har vi ikke all verdens med penger, sier Pihl.

I løpet av tiden de har eksistert har de hatt besøk av en rekke kjente forfattere som Tor Åge Bringsverd, Rivertonprisvinner Jørgen Gunnerud og leder i forfatterforeningen Anne Oterholm. Hun vant Aschehougprisen i 2010. Øystein Wiik, operasanger, uttalte ved sitt besøk at dette er ” en perle av et kulturhus”.

Sara Pihl er utdannet journalist fra Skottland, men går nå på Fagskolen for bok og papir.
– Jeg elsker bøker, og vil gjerne få muligheten til å kunne arbeide innenfor forlagsbransjen, forteller hun.
Det arrangeres bokbad når det inviteres forfattere til Vaskeriet. Da er det mye forberedelser som skal til.
– Jeg går virkelig inn for det jeg gjør, og forbereder meg grundig slik at forfatteren skal føle seg interessant, og spennende. Jeg tror det er mer betryggende å vite at den som holder bokbadet kan sakene sine, enn at man bare blir stilt helt tilfeldige spørsmål, uttrykker hun.

I nærheten
– Et kulturhus knyttet opp mot et borettslag, er helt genialt. Veien er kort og tilhørigheten er stor når en utvikler et kulturhus som Vaskeriet. De fleste voksne mennesker har en veldig travel hverdag, og dette med nærhet blir dermed veldig viktig. Hvor passer vel litteraturen bedre enn i folks hverdag?, sier Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen.

Vaskeriet sin logo, utformet av grafisk designer Katja Pihl

Grafisk designer Katja Pihl har utformet logoen

Samarbeider om kultur
– Blir jeg invitert, så kommer jeg absolutt igjen. Jeg får bare skrive en ny bok så fort jeg kan. Det er viktig at frivillige satser på kultur. Jeg tenker at det er viktig at frivillige og profesjonelle samarbeider om kultur! Selvfølgelig er det også viktig å tenke på at de som er profesjonelle på en eller annen måte må klare å tjene til livets opphold, noe som gjør at de ikke alltid kan ta gratisoppdrag. Det betyr at et samarbeid mellom frivillige og profesjonelle må basere seg på en gjensidig respekt for litt ulike utgangspunkt, uttrykker Oterholm.

Ny vår
Utover året skal det arrangeres diverse tilstelninger på Vaskeriet. De skal få besøk av forfatter Tove Nilsen, Trude Teige og Anne Holt. Under tittelen ” Les for meg pappa”, vil Østre Aker Leseforening kurse foreldre om hvordan lese godt for barna sine.

– Dette blir spennende, og jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter Sara Pihl.

(Toppbilde: Øystein Wiik under opplesning. FOTO: Sara Pihl).

Stengt for kommentarer.