Setter en stopper for AP

3. februar 2011 23:07 av Jonas Tretli 

Da Høyres ordførerkandidat Kjartan Berland ble født en septemberdag i 1972 hadde Arbeiderpartiet styrt Skedsmo kommune i 62 år. De sitter fortsatt ved roret, men det har han nå tenkt å gjøre noe med.

- Jeg er sterkt i troa på at vi har en god mulighet til å vinne valget, men dessverre har ingen garanti, sier Skedsmo Høyeres ordførerkandidat, Kjartan Berland.

For helt siden 1910 har Arbeiderpartiet hatt makten i Skedsmo kommune. Tall fra meningsmålinger gjort for Romerikes Blad viser allerede åtte måneder før valget, at Høyre har et stort flertall i kommunen. Dermed ligger det an til et historisk kommunevalg i Skedsmo.

- Slik som tallene er nå, kan det gå veien, men jeg føler meg ikke trygg før valgdagen 12. september. Vi kommer til å jobbe beinhardt for at velgerne skal se at de trenger borgerlig politikk i denne kommunen, sier Berland.

I tillegg til gode tall for Skedsmo Høyre, har også sittende ordfører Anita Orlund varslet at hun ikke stiller til gjenvalg.

- Man skal ikke undervurderer Arbeiderpartiet og den nye kandidaten. Men Orlund har vært en sterk ordfører og det blir helt klart en hardere kamp for en ny kandidat, kontra en som stiller til gjenvalg, sier Berland.

Startet tidlig
Kjartan Berland er født og oppvokst i Voss, men for ti år siden flyttet han til Østlandet, og da ble Lillestrøm og Skedsmo kommune det naturlige valget.

- Vi har familie fra Lillestrøm, så vi pleide å dra på ferie hit da jeg var yngre, forteller Berland.

Allerede som 18-åring ble han for første gang valgt inn i kommunestyret i Voss. Etter å ha stått som nummer 43 på lista, endte han til slutt opp som nummer tre. Siden den dag har politiskarbeid hatt stor plass i livet til ordførerkandidaten.

- Jeg syntes det er trivelig å få treffe mange mennesker og samtidig få anledningen til å påvirke. Alle prosessene og diskusjonene er noe som jeg blir fasinert av, sier Berland.

Ved kommunevalget for fire år siden oppnådde Høyre og FRP en oppslutning på hele 44,3 prosent. Den gang holdt det ikke helt inn, men nå setter de sin lit til Skedsmos nye innbyggere.

- Arbeiderpartiet har spilt en stor rolle i kommunen i veldig lang tid. Folketallet stiger og mange nye flytter til området. Det er her vi håper å vinne mange stemmer, forklarer han.

Klare tall
I tillegg til sine politiske verv, jobber Berland fulltid ved Norsk Petroliumsinstitutt og sitter i styret til Fotballforbundet. Han er klar på at noe må vike ved en eventuell valgseier.

- Jeg blir nødt til å ta permisjon fra jobben. Å være ordfører er ingen 8 – 4 jobb, men trolig den beste jobben man kan ha. Man har et stort ansvar og setter politisk dagsorden, noe jeg finner veldig engasjerende, sier Berland.

Politisk redaktør I Romerikes Blad, Lars M. J. Hansen har fulgt den politiske utviklingen i Skedsmo kommune i mange år. Også han tror Høyre vil klatre til topps etter kommunevalget I september.

- Vi hadde meningsmålinger nøyaktig ett år før valget og de viste et klart blått flertall. Sjansene er formidable og ingen Høyreordfører har tidligere hatt et så godt utgangspunkt åtte måneder før valget, sier Hansen.

Ved forrige valg stod Høyre og FRP alene mot de andre partiene. Dette kan skje også i år.

- Det er definitivt ikke avgjort, men mye tyder på et skifte, sier Hansen.

(Toppbilde: Kjartan Berland møter folket i Lillestrøm. Foto: Øyvind Halvorsen)

Stengt for kommentarer.