Psykolog advarer mot å delta i ny dating-serie

3. februar 2011 19:01 av Nina Bjordal 

Psykolog John Petter Fagerhaug er skeptisk til det nye programmet «Dating i mørket» og mener det kan føre til en overgrepsfølelse hos deltagerne.

 

—     Når man melder seg på et realityprogram som dette, gir man bort kontrollen over seg selv. Til tross for at selve handlingene ikke kan sammenliknes, så er det nettopp denne mangelen på kontroll som overgrepsofre synes er verst i ettertid, sier Fagerhaug til Dagbladet.

I «Dating i mørket» ser vi seks unge menn og kvinner som møtes på date – i mørket. Alt filmes, og deltagerne må føle seg frem for å finne ut hvordan den andre ser ut. Vil følelsene dø når de til slutt får se hverandre i dagslys? Det er dette NRK3s nye program skal teste ut. Fagerhaug advarer nå mot ubehagelighetene som kan oppstå i programmet.

—   Når man kommer inn i et mørkt og ukjent rom bruker man mye energi bare på å skulle gjøre seg kjent og bli trygg på omgivelsene sine. Da er ikke det å sette intimgrenser det første man tenker på, sier han.

Psykologen mener at det å få brutt intimgrensene sine på TV kan sammenlignes med følelsen av overgrep.

—   Selv om selve handlingene ikke kan sammenliknes, så er det mangelen på kontroll som overgrepsofre synes er verst i ettertid – ikke den fysiske akten i seg selv, avslutter Fagerhaug.

Psykologhjelp til deltagere
Redaktøren for «Dating i mørket», Rune Møklebust, forteller at det er svært viktig for NRK at deltakerne har en god opplevelse av å være med på dette.

—   Det er klart det er en risiko å ta mennesker ut av sin daglige virkelighet, sette de inn i en konstruert virkelighet – og så tilbake til virkeligheten. Vi har derfor hatt et tett samarbeid med den fremste psykologen på dette området i Norge, som har snakket grundig med alle deltakere, forteller han.

Deltakerne har også blitt forberedt grundig før og etter opptak – og blitt fulgt tett opp av teamet underveis.

—   Vi har gjort alt vi kan for at deltakerne skal ha en god opplevelse, avslutter Møklebust.

Glad visse scener ble klippet bort
En av deltagerne, Bjørn Christiansen, forteller at han ikke følte ubehag da han deltok, og at programmet i seg selv er uskyldig.  

—   Media med VG i spissen forhåndsdømte serien ganske tidlig med å kalle det tafse-TV. Å få stor presseomtale for noe så uskyldig som det faktisk var, er det jo ganske bra i forhold til seertallene.

Han mener det er et bedre alternativ enn mye annet, men setter pris på at NRK3 tok enkelte hensyn.

—   På min side er jeg allikevel glad for at enkelte scener ble klippet bort. NRK har hittil vært ganske snill med post-produksjonen som gjør at det føles bedre å ha deltatt på «Dating i Mørket», fremfor eksempelvis «Paradis Hotell».

Han forteller at han egentlig ikke hadde store forventningene til programmet, og bestemte seg for å delta fordi det virket spennende og nytt.

—   Jeg var kanskje på utkikk etter en kjæreste, men tror ikke at ambisjonene om å finne noen kjæreste via TV var like stor som hos andre deltakere.

Godt mottatt av publikum
Kanalansvarlig for NRK3, Elisabeth Mjøs, forteller at serien i stor grad har fått positive tilbakemeldinger.

— De fleste sier at det er litt flaut, men veldig gøy å se på. Det er tydelig at det unge publikummet synes dette er artig.  

Hun forteller videre at NRK3 skal ha sjangerbredde og at de nye norske produksjonene sammen har bidratt til at NRK3 har blitt mer relevant for målgruppa.

—   Det er ikke bare «Trekant» og «Dating i mørket» som appellerer til seerne. Både «Sigrid søker kjæreste», «Radioresepsjonen» og «Påpp og råkk» er programserier som bidrar til et godt og variert tilbud til et yngre publikum. Unikt norsk innhold er viktig, og NRK3 skal fortsette å lage dette, avslutter hun.

«Dating i mørket» sendes onsdager kl. 21.35 på NRK3. 

(Toppbilde: Ingeborg og Halvor kliner til i «Dating i mørket» Foto: Pressebilde.)

Stengt for kommentarer.