Teater på impuls

3. februar 2011 13:31 av Marte Borg 

Improvisasjonsteater trekker flere og flere unge til teaterscenen med sine noe uvanlige, men fengende improvisasjonsforestillinger.

- Improvisasjonsteater er teater som aldri før har blitt spilt og som aldri kommer til å bli spilt igjen. Spontanitet, crazyness og litt brains, forklarer Caroline Johansen.

Improsinane er en gruppe som består av de fem medlemmer Robin T. Sverd, Stian Gulli, Andreas Tønnesland, Emilie Mordal og Caroline Johansen. De fant hverandre da de alle var en del av kompaniet Teater Liksom.

Andreas og Robin ville starte opp en mindre gruppe for å prøve ut forskjellige impro-formater. Og slik ble improsinane dannet i februar/mars 2010, sier Johansen.

Dattera Til Hagen
Etter sommeren fikk improsinane tilbud om å ta over de berømte impro- tirsdagene på Dattera Til Hagen, hvor improgrupper som ImproTent, Kvikksølvguttene og Borgarting impro tidligere har opptrådt.

- Første show etter jul hadde vi ny rekord i publikum. 100 solgte billetter og 5-6 stykker som rett og slett måtte gå fordi det ikke var plass, sier Johansen.

Johansen forklarer videre at de begynner å få et fast publikum, med innslag av noen nye fjes fra gang til gang. Noe som hun pressiserer er stas for både improsinane og publikum.

Impro-tirsdagen starter med at publikum kan sitte å kose seg over et glass med noe godt i, mens konfransieren varmer opp stemningen i lokalet før improsinane inntar scenen.

- Etter litt oppvarming setter vi i gang med første omgang. Her setter vi opp forskjellige scener, det vil si at hver og enkelt av oss gir en improvisasjonsoppgave til en av de andre. Det blir da deres oppgave å spille ut deler av scenen mens den som setter opp regisserer, forklarer Johansen.

Etter 40 minutter er første omgang ferdig, da går improsinane over til neste runde hvor de spiller et format som heter Superscene. Dette går ut på at fire regissører kniver om å få fortalt sin historie.

- Publikum stemmer over hvilken historie de vil se videre og regissørene faller ut, en etter en, til det tilslutt bare er en historie igjen; som vi får se slutten av. Altså, kveldens superscene, sier Johansen.

Etterspurte improvisatører
Kun noen få uker etter gruppen ble opprettet fikk de en avtale med Skuret bar og scene i Oslo. Allerede under første forestilling fylte de opp skuret med 40-70 personer, og holdt publikum fengslet under hvert eneste show helt frem til sommeren 2010.

I sommer spilte gruppen, som nå er nesten et år gammel, en times forestilling hver dag under Hove festivalen.

- Vi hadde hjerte i halsen etter at Hove hadde glemt å sette oss på programmet, slik at vi måtte gjøre all PR selv, men da klokken slo tre den første dagen rauset det inn masse folk; topp stemning! bekrefter Mordal.

Johansen forteller at de takker ja til de fleste oppdrag som de blir tilbudt, enten det er fra festivaler, organisasjoner eller konferanser, og i sommer spilte de på Røde Kors Ungdoms landsleir og SU sommerleir.

(Toppfoto: Improsinane i kjent positur på scene til Datra Til Hagen)

Stengt for kommentarer.