Oslokirkene inviterer til skifest

2. februar 2011 16:47 av Camilla Orfjell 

Samtidig med VM på ski i Nordmarka arrangerer kirken sitt eget VM. Med daglige konserter og møte med skilegenden Bjørn Dæhlie, skal publikum få tilbud om kulturelle innslag i Oslo-kirkene.

– For oss er det helt naturlig at når Oslo inviterer til folkefest, skal alle få være deltagere, uttaler Hans Olav Baden, kulturkonsulent og prosjektleder for VMKirken.

Til daglig arbeider han som organist i Holmlia kirke i Oslo, men har siden høsten 2009, hatt jobben som prosjektleder for VM i kirken ved siden av.

– Vi begynte med ideen utpå høsten 2009. Vi ville gi noe til publikum, av kulturell art, og muligheten til å kunne oppleve noe annerledes. Holmenkollen kapell ligger jo ganske sentralt på skiarenaen, sier han.

– Som de fleste sikkert vet, har ikke kirken mye penger å rutte med, derfor søkte vi støtte fra forskjellige organisasjoner. Eckbos legater stilte velvillig opp, og det er vi takknemlige for, forteller Baden`.

Kulturaktør
Gjennom hele året er kirken en viktig kulturarena for mange. Baden håper med dette arrangementet å kunne trekke til seg både turister og fastboende.

– Kirken er jo et enormt kulturtilbud i seg selv, og under VM på ski håper vi å nå enda flere på en litt annerledes måte, sier han.

Åsne Havnelid, administrerende direktør for Oslo 2011 (Foto: Oslo2011, Picasa).

Hele 26 arrangementer og 10 konserter skal gå av stabelen i disse travle VM-dager, og det hele begynner med åpningskonsert i Oslo Domkirke 22 februar klokken 19.00.Konserten er gratis. Hit vil Gjermund Eggen komme, trippel gullvinner fra VM på ski i Oslo 1966.

Hver dag vil det være minikonsert i Holmenkollen kapell mellom øvelsene på selve arenaen, og disse er gratis for de som har billett til de ulike konkurransene. Noen av de som skal opptre under konsertene er Tine Ting Helseth, Knut Buen og Åsmund Nordstoga. Oslo Domkirke stiller med sitt eget kor, Oslo Domkor, samt Domkirkens guttekor.

Det skal synes
– Vi vil også før øvelsene kunne ha en plakat på storskjerm som sier hva som skal foregå i løpet av dagen. I tillegg vil vi promotere for de som er på arenaen over speakeranlegget. Kirken selv har stått for planleggingen. De har vært inne og orientert oss om hva de gjør, hvilket vi har synes vært positivt, sier Åsne Havnelid,administrerende direktør/CEO Oslo2011.

På selve arenaen vil det være utplassert tre prester. En fra Sveits, en fra Canada og en fra Norge. Finland vil ha med seg sin egen.

– På beredskapssiden er det flott for oss at vi har prester tilgjengelige.Det er klart at noen deltakere synes at dette er et flott tilbud,sier hun.

– Normalt sett er utøverne svært opptatt av konkurransene når de er i arenaen og har liten fokus på andre ting, men selvfølgelig synes også de at det er flott at det skjer mye omkring et mesterskap. For enkelte kan det være spesielle behov underveis, og da er det bra at dette er et tilbud til utøverne. I tillegg  til å være disponible for de ulike lands delegasjoner, er de tilstede for frivillige og tilreisende,vektlegger Havnelid.

Med minikonserter hver dag i Holmenkollen kapell, og konsert i Oslo Domkirke eller Trefoldighetskirken på kveldstid, er grunnlaget lagt for en gedigen folkefest i Oslo i tidsrommet 22. februar – 6. mars.

(Toppbilde: Foto av Stian Broch, Picasa).

Stengt for kommentarer.