Inviterer til teselskap

3. februar 2011 23:16 av Karstein Sollid 

Antirasistisk senter har startet en kampanje for å minske fordommer og skape mer forståelse mellom norske muslimer og ikke-muslimer.

- Teselskapene skal egentlig holdes i uke 10, men folk kan drikke te når de vil, sier Kari Helene Partapuoli (39), leder for Antirasistisk senter.

Tea Time går ut på at norske muslimer inviterer ikke-muslimer på en kopp te. Antirasistisk senter tar imot henvendelser fra folk som vil invitere andre på besøk, både på sin hjemmeside, og ikke minst via Tea Time-gruppen på Facebook.

- Vi har egentlig ikke gjort noen undersøkelser på forhånd, men antatt at det ville være interesse for det, sier Partapuoli.

Hun sier at det vises stor gjestfrihet, og at interessen så langt har vært overveldende. Og nå starter kampanjen for fullt i både tv, radio, og aviser.

Viktig med dialog
- Vi trenger en stille debatt, med rolige samtaler, i stedet for den høylytte debatten i mediene, sier Partapuoli.

Antirasistisk senter setter folk i kontakt med hverandre, men arrangerer ikke selve besøkene. Og hva som blir sagt og servert spiller mindre rolle. Formålet er å få norske muslimer og ikke-muslimer til å møtes. Partapuoli oppfordrer alle som ikke har vært hjemme hos en norsk muslim, eller bare vil bli kjent med nye folk, til å bli med på kampanjen.

En av dem som deltar på kampanjen er Somia Salaouatchi (23). Hun har allerede invitert fem mennesker på besøk, men har tenkt å invitere flere. I tillegg har hun også fått noen forespørsler om å få besøke henne.

- Media vil ikke bidra til å fjerne fordommer, derfor må vi muslimer selv handle her, sier hun.

Salaouatchi fikk høre om kampanjen gjennom sitt arbeid på en av Antirasistisk senter sine ungdomsavdelinger; JobbX Karrieresenter, og var ikke i tvil i om hun skulle være med.

- Jeg oppfordrer alle å være med på kampanjen, ta det med seg videre, og gjøre det til en ny livsstil. Blir du veldig skeptisk til noen typer mennesker, og du hører mye stygt om dem, inviter dem på te så du kan bli kjent med dem. Da kan du vurdere om du skal like dem eller ikke. Det neste burde være å ha te med sigøynere, de er en gruppe som har fått svi i det siste, sier hun.

Hun anbefaler alle muslimer til å bli med, og sier at ikke-muslimer ikke må være flaue for å spørre om å få komme på besøk. Videre sier hun at hun bruker betegnelsen muslimer og ikke-muslimer bevisst, siden det også er mange nordmenn som er muslimer i dag.

- Jeg synes det er en veldig god idé. Kaffebesøk er en veldig vanlig norsk tradisjon, så jeg føler dette er midt i blinken for alle som er åpne for å bli kjent, sier hun.

Tjuetreåringen forteller at det kan ofte være vanskelig å være muslim i Norge, spesielt når en med muslimsk bakgrunn har gjort noe galt.

- Det er ubehagelig å se ekle kommentarer på nett fra uvitende mennesker som setter alle under ett tak. Og det er irriterende å se medias stempling av muslimske kvinner som stakkarslige og undertrykte, og muslimske menn som undertrykkende og kontrollerende. Jeg er sjefen i mitt hus, og jeg er ganske selvstendig vil jeg si, sier Salaouatchi.

”Reklame for alvor”
Partapuoli forteller at kampanjen ble til på grunn av at Antirasistisk senter ble tildelt årets ”Reklame for alvor”. Dette er reklamebransjens årlige dugnad for et godt formål. Reklamebyrået Dinamo kom opp med ideen, og vant dermed konkurransen om å lage kampanjen.

- Veien blir til som vi går, sier Partapuoli, og sier at det er reklameselskapet som forhandler hvor og når reklamen blir satt i gang i de ulike mediene.

Lederen for Antirasistisk senter sier at det som ligger bak hele kampanjen er at folk som har kontakt med personer med innvandrerbakgrunn, har mer positive holdninger, og mindre fordommer. Hun understreker at kampanjen ikke løser alt, og at det må jobbes mer innen politikken, men at Tea Time i hvert fall løser noe.

- La oss bare bli kjent, sier hun.

Du kan finne mer informasjon om kampanjen på hjemmesiden til Antirasistisk senter, eller Tea Time-gruppen på Facebook.

(Toppbilde: Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk senter, er veldig fornøyd med responsen på Tea Time så langt. Foto: Antirasistisk senter.)

Stengt for kommentarer.