En viktig jobb

2. februar 2011 13:18 av Marian Nicol 

I Norge er over 300 mennesker brukere av førerhund. De er avhengig av hunden for å kunne bevege seg fritt, og for å kunne leve et normalt liv. Hvordan kan vi hjelpe førerhunden inn i samfunnet?

De første årene i en førerhunds liv, tar plass i vanlige hjem hos vanlige familier. Forvertene tar ansvaret, gleden, og byrden ved å oppdra en valp, for å gi den fra seg når hunder har blitt rundt to år.

Søknaden om å få førerhund går igjennom NAV, og de samarbeider med tre førerhundskoler i Norge: Hundeskolen Veiviseren AS, Lions førerhundskole og Norges Blindeforbunds førerhundskole.

- Vi avler 50 hunder i året, og det er i utgangspunktet nok til å møte forespørselen vi får på førerhunder. Det er selvfølgelig arbeid med å finne forverter til valpene, vi avslår ingen søknader, men det er ikke alle som søker som blir forvert, sier Trude Pollen, som er forvertansvarlig i blindeforbundets hundeskole.

Hva som skal til
Linda Østerdahl har all kontakt med forverter i Veiviseren, og sier de må følge magefølelsen når de velger forverter til hundene sine.

- Det er perioder hvor det er vanskelig å finne forverter. Det vi legger vekt på er om søkerne er innstilt på å gjøre en god jobb, at de tar med hundene overalt og at de bor i en nær nok avstand til oss, slik at de kan være med på kursene vi holder, sier Østerdahl.

Trenger ikke være kjernefamilien
Selv om de får flest søknader fra familier med småbarn eller tenåringer, er det et stort spenn i hvem som kan søke.

- Vi gir hunder til forverter fra ca 20 til 60 år. Så lenge de er innstilt på å gjøre en god jobb, er det ikke viktig om de har hatt hund før. De får jo hjelp underveis fra oss, sier Østerdahl.

Er du interessert i å gjøre en god jobb for vanskeligstilte i samfunnet, klar over at det er tidkrevende og ha valp og at det er vanskelig å gi den fra seg etter 1-2 år, oppfordrer alle tre hundeskolene deg til å søke om å bli forvert.

Stengt for kommentarer.