Stanser reiser til vinterens største feriemål

1. februar 2011 23:08 av Maria 

UD fraråder å sende norske turister til Egypt på grunn av opptøyene. Dette har fått blandede følelser hos reiseglade nordmenn.

Det var søndag den 30.01 klokken 15.30 at det ble bestemt at turistområdene Sharm el Sheikh og Hurughada skulle bli evakuert.Det var først UD som gikk ut med råd angående Egypt, og situasjonen rundt turistene som er der nede. Ving valgte da å kansellere sine reiser til de populære feriemålene frem til 23. februar.

― Vi vet ikke hva som vil skje med situasjonen, og samtidig vil vi at våre kunder skal kunne finne seg et annet feriereisemål i perioden for sin ferieavvikling, sier Christian Fr. Grønli, administrerende direktør for Ving.

I perioden frem til den 23. februar vil reiseselskapet og UD samarbeide, før de eventuelt åpner for trafikk ned til disse destinasjonene igjen.

Egypt er reiseselskapenes mest populære reisemål om vinteren, og det er mange reiseglade nordmenn som har gledet seg til å tilbringe noen uker av vinteren nettopp her.

―Tilbakemeldingene fra kundene er delte. De fleste er glade for å få refusjon for reisen, eller å kunne om booke sin reise til et annet reisemål. Men det finnes også de som er skuffet over avgjørelsen til UD, og gjerne ville ha reist, fortsetter Grønli.

Ving.no og deres facebookside har stadig oppdateringer rundt opptøyene og situasjonen i Egypt. Her har også flere reisende kommentert om tilbakemeldinger og kommet med tips om temaet. Ving har også kontinuerlig kontakt med sitt personale som er i Egypt.

―Det raporteres fra Sharm el Sheik og Hurughada at det er rolig og at de ikke merker noe til det som foregår i storbyene Kairo og Alexandria, deler Christian Fr. Grønli.

En slik kansellering har konsekvenser for reisebyrået som bedrift. Men for å få til flere tilbud og muligheter for kundene, vil det bli satt opp ekstra trafikk til blant annet Kanariøyene.

Ellers kan administrerende direktør for Ving meddele at personalet der nede har det bra, og de gjør sitt beste for å betjene kundene som fortsatt er i Egypt. Flygende personell har ikke merket endringer på grunn av situasjonen.

- Akkurat nå har vi 750 kunder i Egypt. 250 turister i Sharm el Sheik og 500 i Hurghada. De første vil fly fra Hurughada til Stavanger i løpet av ettermiddagen, og i morgen blir det satt opp fly fra Sharm el Sheik tilbake til Oslo, avslutter Grønli.

Norsk media blåser opp situasjonen
―Vi følte oss på ingen tidspunkt utrygge mens vi var der nede, eller la noe merke til situasjonen som pågår i storbyene.

Dette forklarer Henrik Berggren Olsen som er en av mange nordmenn som har blitt sendt hjem fra Egypt. Han dro ned på ferie sammen med venner. Allerede en dag etter at de var ankommet sitt reisemål fikk de beskjed om at UD vurderte å sende de hjem.

―Hele reisegruppen fikk et nummer som vi skulle bli ringt fra om vi eventuelt måtte reise hjem. Dette skjedde allerede morgenen etter, og vi fikk en time på å pakke sammen alle sakene våre, sier Berggren Olsen.

Hovedfokuset til norske medier nå om dagen er situasjonen i Egypt. Hvor utrygt det kan være å reise ned, og at det beste er å unngå Egypt. Flere av turistene mener at dette ikke er tilfelle på de populære feriestedene som Sharm el Sheik og Hurughad. Noe Olsen også er enig i.

―Vi som turister merket ingenting til opptøyene der vi var. Lokalbefolkningen tok hele situasjonen med ro, og sa at det ikke var noe å bekymre seg over, sier han.

Selv ville Henrik Berggren Olsen ha blitt igjen, om ikke reiseselskapet Detur hadde sendt dem hjem. Men på grunn av at reiseselskapet kuttet ut hotellet han hadde booket, ville det ha blitt en dyr ferie for Olsen. Når de var tilbake på Gardermoen fikk de beskjed fra Detur at de som regel ikke tok ansvaret for slike situasjoner, og at det ville bli en forsikringssak. Videre fikk Olsen beskjed om at det kunne ta opp til to uker før reiseselskapet fikk bestemt seg for hva de skulle gjøre med situasjonen.

―Jeg ville ha blitt igjen, vi ble jo sendt ned når opptøyene hadde startet i de store byene. Samtidig så er det sikkert en risiko for at situasjonen skal eskalere, derfor var det kanskje lurt å reise tilbake, avslutter Henrik Berggren Olsen.

Stengt for kommentarer.