Derfor hever Ruter billettprisene

1. februar 2011 23:23 av Zara Meljan 

1. februar er det igjen tid for prisjustering, samtidig som Akershus kan glede seg til færre soner.

– Noe økning må det bli når 88 soner blir til fem. Det er helt vanlig at prisen går opp, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter AS.

De nye prisene finner du her.

– Billettinntekten utgjør 60% av finansieringen, sier Isberg. Resten er det staten som står for.

Ifølge henne jobbes det også for å jevne ut forskjellene mellom Oslo og Akershus, der sistnevnte betaler mest med opptil 2000 kroner for 30-dagerskort. Dette skyldes den nåværende sonefordelingen, noe som skal forandres. I løpet av 1. oktober skal man bare trenge å forholde seg til fem soner, noe som også skal gjøre det billigere for Akershus å reise kollektivt. Isberg mener samtidig at det er kjempebillig å reise i Oslo.

– Før kostet det 800 kroner for månedskort i Oslo, nå koster det 590, sier hun.

Veien som teller
– Det som er viktigst for våre kunder er at transporten kommer frem når den skal. Veiforholdene er det staten som må gjøre noe med.

Hun hinter til flere felt for kollektivtransport, noe som kan være avgjørende for busser som ikke kommer seg frem i rushtrafikk.

Urimelig
– Enkeltbillettprisene virker avskrekkende om man er mer enn én person som reiser, sier Tore Vamraak.

Som forbruker har han et annerledes syn på billettprisene.

– Selv for én person er det oftest rimeligere å kjøre bil 2×25 km fra Skedsmo til Oslo enn å betale 120 kroner i bussbillett tur/retur.

Han mener at prisøkningen gjør at bare de som ikke har bil eller parkeringsplass på jobben benytter seg av offentlig transport. Som en del av denne gruppen må Vamraak betale 1330 kr per måned.

– Jeg har til gode å se en rettferdiggjøring av denne prisøkningen fra Ruter, sier han.

I tillegg virker det urimelig for Vamraak å måtte øke billettprisene når det fortsatt er en soneendring i vente. En soneendring som skulle gjøre det rimeligere å reise.

– Da er det meget umusikalsk å øke prisene – og derigjennom støte fra seg kunder – i forkant av en meget velkommen prisreduksjon og -forenkling.
Folkets tilbakemeldinger
Vamraak er ikke alene. Mange reisende kritiserer kvaliteten og prisen på transporttilbudet, enten det er på holdeplassen eller via sosiale medier, som Facebook og Twitter.

– Det har ikke jeg opplevd, påstår Isberg.

Hun forteller om Ruters offisielle facebook-side og at det kommer inn hundrevis – til tider tusenvis – av positive tilbakemeldinger.

– Vi får ros og folk sier at det vi gjør er riktig.

Hun minner igjen på at det er som oftest dårlige veiforhold og fremkommelighet som er grunnen til at det oppstår problemer.

Men også på Facebook kan man finne andre grupper, blant andre en gruppe som ønsker at offentlig transport i Oslo skal være billigere i utbytte med litt høyere skatt. Ruter sin facebook-side har litt over tusen tilhengere, mens gruppen som vil reise billigere består av litt over 14.000 medlemmer.

Stengt for kommentarer.