Do it yourself-generasjonen

1. februar 2011 16:45 av Camilla Jorddal 

I VG ble de trukket frem som en av de mest lovende nykommerne innen hiphop i 2011. Vincent «Vinzy V» Dery (20) og Nico Sereba (20) utgjør tilsammen duoen Envy.

- Vi lager vår egen reklametavle ved hjelp av sosiale medier, sier Vincent Dery.

Gutta i Envy tenker ikke på musikken som jobb. De har sluppet sine første singler, «Set To Go» og «Late Night Session», og en mixtape, «Dreamworks: Why not me». 20-åringene fra Oslo ble trukket frem som noen du skal se opp for i VG og innen bransjen kalles de for «do it yourself-generasjonen». De promoterer seg gjennom YouTube og sosiale medier, og bruker dette som sin reklameplakat.

- Her når vi ut til mange, og det er lett å dele musikk, videoer og å informere folk om når de kan se oss opptre. Og det er jo helt gratis, sier Dery.

I tillegg til å bruke internett for å promotere, gjør Dery og Sereba alt selv.

- Vi er et eget produksjonsselskap, «5-star Entertainment», med fem involverte. Det er oss i Envy, Walter, Magnify og Hit’n'Run. Samt Aman som er sjefen og Filip Durkan som tar seg av det finansielle, forteller Dery.

Det å ikke være avhengig av andre mener Dery er en fordel når man er ung og en nybegynner i bransjen. Det er alltid noen der ute som vil prøve og utnytte deg, så det gjør ting lettere når de har all styringen selv.

- Vi kan gi ut ting når vi selv vil, vi har ikke noe tidspress på oss om at nå må vi bli ferdig med noe. Det tror jeg også er viktig i forhold til kvaliteten på det vi gjør. En dag kommer vi ut med et debutalbum, det kan bli om tre uker, tre måneder eller ett år. Det skal være tidsriktig og musikken på albumet skal stemme overens med hverandre, sier Dery.

- Musikken skal gjøre en forskjell, legger han til.

I tillegg til gjennomført singel- og mixtapeslipp, er Envy også klar for årets by:Larm, 17.-19. februar. Dery forteller at det morsomste med dette er å se resultater, fremgang og det å mestre.

- Vi sendte inn musikk til by:Larm i fjor. Det var med en litt annen type musikk, så det å komme med i år viser at vi har endret oss til noe bedre. Vi får gjøre det vi har lyst til, det vi synes er morsomst. Det er viktig for oss.

Envy har store drømmer og ambisjoner, og håper å kunne drive med musikken resten av livet. Men den største drømmen vil ikke Dery røpe.

- Når vi har nådd den drømmen, da skal jeg fortelle om den, sier Dery.

Sosiale medier er fremtiden

Øyvind Holen, journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag D2, satt i hiphopjuryen i by:Larm og forteller at Envy skilte seg positivt ut.

- Senere hørte jeg på mixtapen deres, som er tilgjengelig gratis på nett, og den viste at de har mer å by på.

Tidligere i år har Holen vært en av flere musikkeksperter som fortalte VG sin mening om hvilken musikk du burde høre på i 2011. Her trakk han frem Envy som en av dem.

- En av grunnene til at jeg trakk de frem, var nettopp det at de ikke var helt unike, men at de sammen med Lido Lido og Dreamon, på et vis representerer et generasjonsskifte i norsk hiphop. Dette er rappere som nærmest har vokst opp på nett, og lært seg å mestre Facebook, Twitter, YouTube og liknende for å nå et stort publikum. Nettopp derfor tror jeg det også faller helt naturlig for dem å stase på det engelskspråklige og det melodiøse, for å nå ut bredt. Både musikalsk og geografisk, sier han.

Holen mener at det den nye generasjonen innen hiphop nå gjør, er fremtiden for de unge og lovende innen bransjen.

- Det er viktig å gjøre seg hørbar og synlig, og da blir det vel så viktig å spre videoer, mixtapes, enkeltlåter, remikser og gjestevers på nettet, gjennom alle mulige kanaler. I dag kan alle være musikkjournalister, siden så mye musikk er tilgjengelig gratis, i form av gratisplater eller mixtapes, eller billig i form av streamingtjenester som Wimp og Spotify, sier Holen.

Sosialemedier, YouTube og resten av internett er absolutt fremtiden for musikken mener Holen.

- Utfordringen blir jo nå å finne ut hvordan man skal klare å leve av musikken, nå som selve musikken fungerer som gratisreklame, avslutter han.

Stengt for kommentarer.