En annerledes praksis

1. februar 2011 16:22 av Ane Kamilla Hallset 

Om to måneder drar to spenningsfulle jenter for å ta praksisen sin i et varmere land, nærmere sagt Cuba.

- Når vi fikk høre om mulighetene om å dra til et annet land var vi ikke i tvil om at dette var noe vi måtte gjøre, sier Mari Venås.

Mari Venås (21) og Camilla Sivertsen Lello (21) er begge fra Levanger og studerer andre år på sykepleien på Høyskolen i Oslo. En del som tar praksisen i andre land drar til Danmark, men når de først skulle reise så ville de dra litt lengre.

- Cuba var det eneste landet med bare to måneders opphold, i tillegg til at de snakker spansk der, noe vi har lyst til å bli bedre i, forteller Camilla Sivertsen Lello.

Å lære seg spansk er bare en av godene med å ta utveksling i Cuba. Ifølge de to jentene er fordelene uendelige.

- Vi får en personlig utvikling, både praktisk, teoretisk og etisk. Vi vil møte utfordringer som vi må ta på strak arm og det vil utelukkende føre til at vi blir modigere og mer trygge på det vi gjør, sier Venås.

Cuba er kjent for å ha et bra helsevesen, men det er likevel veldig ulikt Norge. De to sykepleiestudentene må lære seg å se ting på en mer alternativ måte.

- Man blir på en måte tvunget til å være kreativ og se på ting annerledes. Vi vil få unike erfaringer som vi kan ta med oss videre i livet, sier Lello.

En utfordrende mulighet
Jentene går i en internasjonal klasse og det er bare de som har muligheten til utveksling i et annet land. De er omtrent 20 studenter som tar reisen til den andre siden av kloden i slutten av mars. Halvparten skal til Holguin, mens resten, inkludert Venås og Lello, drar til den noe mindre byen Bayamo.

- I Bayamo må man kunne mer spansk. De har ikke de sammen engelskkunnskapene der som i Holguin, men det er jo en fordel for oss som vil mestre spansk, sier Lello.

I løpet av de åtte ukene de skal tilbringe på Cuba får de mye forskjellig å bryne seg på.

- De første to ukene har vi spanskkurs, med sykepleierelaterte ord. Etter det begynner selve praksisen med fire uker på sykehus, så en uke med sykehjem og tilslutt en uke på mødrehjem, forteller Venås.

Begge to har allerede begynt å kjenne sommerfuglene i magen, men de ser frem til å få sommeren noen måneder på forskudd.

- Vi både gleder oss og gruer oss. Vi skal bo på hotell, noe som er både betryggende og deilig, sier Venås.

- Vi har fått vite hvor vi skal jobbe, men ikke hvordan det er i detaljer. Vi håper vi blir godt tatt imot, avslutter Lello.

Stengt for kommentarer.