Svenskeinvasjonen mot nye høyder

2. februar 2011 11:53 av Karianne Munch-Ellingsen 

Partysvenskene har de siste årene vært på alles lepper. Nordmenn frykter for jobbene sine, – nå tar de ikke lenger bare ”drittjobbene”.

– Hvis svenskene skal fortsette å komme i hopetall frykter jeg at det i fremtiden kommer en annen type integrering. Før tok de ”drittjobbene” ingen andre ville ha, men nå kommer det folk som kan utfordre oss på utdannelsen vår.

Marie Aadland jobber som innkjøp- og logistikkoordinator hos interiør- og møbelkjeden Living. Hun kjenner flere svensker som har kommet over landegrensene for å tjene bedre, i tillegg til de som velger å studere her.

– Mange yrkesgrupper kommer nå for pengene, og da jeg skulle leie ut leiligheten min var det nesten bare svensker som var interessert. De var alt fra frisører til sykepleiere, også et par ”partysvensker”, sier Aadland.

Svenske ungdommer som kommer til Norge for å jobbe i korte perioder kalles ofte partysvensker. De har ofte stuet seg inn i små kollektiv. Hvis de ikke er på jobb, er de som regel på party.

Takknemlige
Anne-Stine Talseth er presseansvarlig hos Norges største bemanningsselskap, Adecco. Hun mener bestemt at det er nok jobber å ta av, og at vi ikke har noe å frykte:

– Nordmenn bør være takknemlig for at svenskene kommer hit for å jobbe. Vi mangler blant annet ingeniører, helsearbeidere og pedagoger. Vi er rett og slett ikke nok nordmenn, sier Talseth.

– Flere og flere av svenskene som kommer velger å bruke kompetansen sin, og å bygge en karriere i Norge. De siste årene har vi i Adecco merket forskjell  på at svenske arbeidere nå ønsker å jobbe i lengre perioder, forteller Talseth. Hun sier at de fortsatt har svensker, som bare vil bli noen måneder, men allikevel ønsker seg ett oppdrag i den perioden.

Hun tror at på grunn høy arbeidsledighet i Sverige er det mange som søker seg til det norske arbeidsmarkedet. Først og fremst rammer det de som er nyutdannet uten erfaring.

Ifølge www.hegnar.no steg arbeidsledigheten i Sverige til ni prosent i desember 2010.

Svenske Linda Kämpe kom til Norge bare for å jobbe en kort periode. Nå har hun  vært her i totalt seks år, og er daglig leder på Samson bakeri på Egertorget.

Karrierebygging
– Jeg begynte som vanlig medarbeider, og planen var at jeg skulle være her en liten stund, og etter hvert studere ledelse. Nå har jeg jobbet meg opp, og sett mulighetene innen bedriften. Jeg vet ikke om jeg kommer til å sette meg på skolebenken igjen.

Kämpe forteller at hun trives veldig bra her i Norge, og hun har flere venner med samme oppfatning. Hun sier at hun ser muligheter, og at flere og flere gjør det samme. Selv om de fleste arbeiderne velger å bosette seg her, forteller hun om blant annet om svenske sykepleiere som pendler mellom Norge og Sverige.

Selv om hun ofte har blitt stemplet som partysvenske, sier hun at hun stort sett får positive tilbakemeldinger.

– Jeg får ofte høre at vi svensker er flinke og glade, og serviceinnstilt, avslutter Kämpe.

(Tegning laget av Jetz.)

Comments

En kommentar to “Svenskeinvasjonen mot nye høyder”
 1. Jørgen Skaug Jensen sier:

  Halla Munch :)

  Forslag til tittelen…

  *invasjonen
  *mot/når nye høyder

  Kul sillesalat btw!!