Storebror så deg

1. februar 2011 15:41 av Anne Melsom Bjerke 

Med reality-serien Big Brother startet en ny epoke i norsk tv, der sex og fyll ble sendt i beste sendetid. I kjølvannet har flere programmer av samme type sett dagens lys. Flere stiller seg kritiske til den raske utviklingen.

– Jeg opplevde min tid i Big Brother- huset som positiv og jeg angrer absolutt ikke på at jeg valgte å bli med, forteller deltaker og vinner av Big Brother 2005, Britt Goodwin.

Sammen med 12 andre deltakerne, var hun i 99 døgn innestengt i et hus med kameraer som fulgte personene døgnet rundt.

– Big Brother gikk jo i beste sendetid på tv, og i tillegg kunne man følge med oss 24 timer i døgnet på Internett. Det var også det første realityprogrammet som viste sex på tv, og slik blir det mye oppstyr av.

– I ettertid har programmer som Paradise Hotel strukket grensene enda lengre i forhold til prat og ikke minst vulgær sex på tv.

På spørsmål om hun følte at hun visste hva hun gikk til, forteller gjøviksjenta at det er umulig å danne seg en riktig bilde av hvordan det var å være inne i Big Brother huset.

Foto: TV3

Arvtakeren
– Som deltaker i Paradise Hotel var det både positive og negative opplevelser. Det er mye venting på sett, noe jeg ikke var forberedt på, forklarer Iris Orvik Giladi.

Giladi var deltaker i første sesong av Paradise Hotel. I programmet følger vi single og festglade ungdommer som bor på et luksushotell i Mexico. For å bli værende må man finne seg en partner å dele rom med.

– Det er mye seerne ikke får se. Slik som sammenhengen mellom fester og diskusjoner. Ofte blir ikke begge sidene av samme sak presentert.

– Jeg angrer ikke på at jeg ble med, men hadde jeg ikke vært så selvsikker og voksen, hadde jeg nok ikke blitt med. Man skal vite hva man gjør, og hvor ens grenser går.

Hele opplevelsen er et eventyr, forklarer Giladi. Men legger til at hun aldri glemte at hun skulle hjem til hverdagen. Da er det viktig å kunne stå for det man har gjort.

– Jeg føler at jeg gjorde en ok profil som deltaker i Paradise Hotel, men jeg er overrasket over den stadige mediaoppmerksomheten. Man blir fort lei av å bli gjenkjent.

Advarer mot deltagelse
– Jeg synes det er skremmende hvor lite folk tenker over konsekvensene av å være med på slike programmer, sier sosiologistudent, Marianne Bækholt.

– Jeg vet ikke om unge mennesker helt forstår hva det innebærer å melde seg på programmer som for eksempel Paradise Hotel. Hadde du kanskje likt at dine barn kunne søke deg opp, og finne gamle bilder og sexvideoer av deg som ung?

Marianne Bækholt oppfordrer unge mennesker til å tenke seg godt før man signerer en kontrakt med tv-programmer av slik art.

– Det er ikke all berømmelse som er god berømmelse.

Stengt for kommentarer.