Ta rasfaren på alvor

1. februar 2011 17:48 av Marte Borg 

Når temperaturen stiger, øker faren for at det danner seg livstruende istapper fra Oslos bygårder.

- Jeg tok ikke rasfare.no sine avvisere (skilt som advarer mot rasfare) på alvor før uhellet var ute, sier Quoc Van Hoang (20).

For knapt en uke siden ble Hoang truffet av en istapp som falt ned fra andre etasje fra en bygård på Majorstua i Oslo. Istappen som traff Hoang var ikke stor nok til å skape noen store skader. Det hele kun resulterte i seks sting over høyre øye, han slapp unna med skrekken.

Gårdeieren har ansvaret
Ikke alle er klare over hvem som egentlig har ansvaret for å sette opp avvisere og fjerne is og snø, og i verste fall hvem som har det erstatningsmessige ansvaret.

- Det er gårdeiers ansvar å sette ut avvisere og fjerne istappene snarest, sier Frode Olav Smith, gründer for rasfare.no.

foto: mrjorgen, flickr

Anders Leisner, advokat for Huseiernes Landsforbud, pressiserer at det er gårdeier, enten det er en utleier, et sameie eller et borettslag som er forpliktet til å sette opp avviserne.

- Blir man truffet av en istapp, vil det være gårdeieren som ikke har vært aktsom nok og fått istappene fjernet, eventuelt satt opp avvisere i mellomtiden. Det er da eieren som vil være ansvarlig, både erstatningsmessig og i verste fall strafferettslig, sier Leisner.

Avviserne må fjernes senest syv dager etter at de er satt opp. Gårdeier må fjerne istappene og snøen innenfor denne perioden. Hvis dette ikke forekommer får gårdeiere et gebyr av Oslo Kommune på hele 5000 kroner.

- Ser man et skilt om at det er fare for ras, bør du velge et annet fortau. Man burde også være flinkere til å se opp når man er ute å går langs Oslos gater, sier Hoang.

Comments

En kommentar to “Ta rasfaren på alvor”
  1. Laila sier:

    Ja, vær forsiktig når du går ute nå. Istapper, glatte veier og trafikk.