“Nordens Paris” setter film i fokus

26. januar 2011 23:46 av Julia Renate Ingebrigtsen 

Forrige uke var det igjen duket for filmfestival i Tromsø. Både bransjefolk og publikum mener festivalen er et viktig visningssted for de mindre kommersielle filmene.

En av filmene som har fått æren av å åpne festivalen, som i år ble arrangert for 21. gang, er Mirmar Films “Zakariassen må dø”. Produsent Tom Rysstad mener Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) er en flott mulighet til å bli lagt merke til som kortfilmprodusent.

- Det har veldig mye å si for det korte formatet. Festivalene er jo det primære visningsstedet for slike filmer, sier han.

TIFF er en publikumsrettet festival, og de filmene som blir vist der får muligheten til å nå ut til folk som vanligvis ikke ville visst om dem. Filmprodusenten er stolt over at hans film er plukket ut til å være med.

- Det ligger absolutt en annerkjennelse i det, sier Rysstad.

Han forteller videre at kulturministeren hadde vært på visningen av filmen hans.

For kortfilmer er vanskelig å komme ut til kinogjengerne, da det er sjelden disse filmene blir vist på kino utenom festivalene. Det er derfor positivt å ha blitt vist på en festival på størrelsesorden med TIFF.

- Det at den har blitt vist på TIFF gjør det lettere å nå ut. Nå jobber vi med å få solgt filmen til en norsk tv-kanal, sier produsenten.

Filmentusiast
Tonje Vildalen er en av over 50 000 besøkende på årets filmfestival. Det er første gang den 21 år gamle filmentusiasten besøker festivalen. Hun har benyttet sjangsen til å få med seg film fra hele verden.

- Jeg har sett filmer fra mange land. Jeg lærer mye om både meg selv og den verden jeg lever i av å se den typen filmer man finner på slike festivaler. Det er litt mer ekte det man får se der, sier Vildalen.

Hun poengterer at det er mest kommersielle storfilmer med luksuriøst budsjett man får se på kino i Norge. De små lavbudsjettsfilmene faller igjennom. På TIFF derimot, kan man boltre seg i disse filmene.

- Det er både bra og viktig med filmfestivaler. Vi får muligheten til å se filmer vi ellers ikke ville fått sett, sier hun.

Stengt for kommentarer.