Festivalidyll i skjærgården

26. januar 2011 23:43 av Juni Wendelin Fasting 

Utenfor «Perlen blant kystbyene» Kragerø, ligger Skåtøy. Her arrangeres hver sommer Skåtøy vise- og poesifestival som lokker til seg publikum med variert musikk, hjemmelaget mat og hvite duker på bordene.– Vi har fått svært mange tilbakemeldinger på at festivalen vår er koselig og intim. Folk liker roen og tiden. Det er lite rølp og fyll. Vi har ingen overnattingsmuligheter fordi vi ikke ønsker å danne en stor torsdag-til-søndag-fest. Vi vil at tilreisende skal kunne ta med seg barna sine, forteller festivalleder Evy Ellingvåg.

Festivalledelsen har stort fokus på maten. Den har som regel lokal tilhørighet, og er hjemmelaget. Dessuten er det hvite duker og blomstervaser på bordene.

Hjemmelaget festivalmat. Foto: Ørjan F. Ellingvåg

– Flere gjengangere blant publikum har gjort seg opp et mål om å klare å spise seg gjennom menyen, i løpet av festivalhelgen, sier festivallederen.

Ellingvåg kan fortelle at festivalen, med tiden, har arbeidet seg oppover i systemene, og nå er det gjerne bandene som oppsøker dem. Selv kjente artister vil gjerne komme tilbake på grunn av den gode stemningen.

Gir nye band en sjanse
– Vi prøver å ha en stor artist på dagen, og en på kvelden. Dette gjør at folk gjerne blir gjennom hele dagen. Jeg tror få kjøper billetter til festivalen kun for poesiens skyld. Men når de likevel er der, lytter de til den, og mange får gjerne en ny, og god opplevelse. Dessuten prøver vi å finne mindre kjente band til å spille, og når festivalen er over er det ofte disse som blir de store snakkisene, forteller Ellingvåg.

Katzenjammer er et jenteband bestående av Solveig Heilo fra Haslum, Marianne Sveen fra Eiksmarka, Anne Marit Bergheim fra Valdres og Turid Jørgensen fra Kragerø. De fire jentene liker å benytte nye, spesielle instrumenter, og bytter stadig på hvem som spiller hva. Gruppen spilte på Skåtøy vise- og poesifestival i 2007. Året etter slapp de debutalbumet sitt.

– Det betød mye for bandet å få spille på en profilert visefestival så tidlig i vår karriere, forteller Turid Jørgensen, en av Katzenjammers fire medlemmer.

Jørgensen syntes det var både morsomt og trivelig å spille på Skåtøy vise- og poesifestival:

– Festivalen er veldig hjemmekoselig. Vi slappet av og koste oss hele tiden. Både før, under og etter festivalen opplevde vi Skåtøy som en stor, lykkelig familie. Vi har ingen konkrete planer om å spille der igjen, men jeg håper det blir snart!

Artisten har besøkt festivalen som publikummer flere ganger.

– Jeg er veldig glad i små og intime festivaler. Jeg er kanskje ikke så objektiv siden jeg kommer fra Kragerø, men Skåtøy vise- og poesifestival er en av mine yndlingsfestivaler. Jeg liker den avslappete og familienære atmosfæren. Nordmenn er alt for dårlige til å ta med barna sine på konserter, men ikke på Skåtøy! sier Jørgensen engasjert.

Koselig for ungdom
– Det er veldig deilig å sitte på gresset i solen med en kald øl, eller et glass hvitvin, og høre fin musikk. Det finnes noe for alle. Jeg elsker Skåtøy vise- og poesifestival! Det er så utrolig koselig atmosfære der, sier 19 år gamle Vaar Bothner som har vært publikum på Skåtøy vise- og poesifestival siden hun var ti år gammel.

– Arrangørene er flinke til å oppdage nye talenter som har blitt populære kort tid senere. Eksempler på dette er Susanne Sundfør og Katzenjammer. Det var dessuten her Vamp ble kjent med Eivør Pálsdóttir, som for tiden spiller sammen med dem og Kringkastingsorkesteret, forteller Bothner.

Ingen får betalt
Festivalen er drevet kun på dugnadskraft. Rundt 180 personer i alle aldre bidrar under dugnaden. Det er ikke bare øyboere, men også byfolk og en del sommergjester som engasjerer seg i arbeidet.

– De frivillige får ikke lønn i form av penger, men de får noe vi setter enda høyere enn det, nemlig tilhørighet. Vi blir et knyttet samfunn via festivalen, og det er så mye mer verdifullt. Dessuten har vi jo dugnadsfest! sier Ellingvåg.

I år arrangeres festivalen for ellevte gang. Som alltid den tredje helgen i juli. Ellingvåg vil ikke si noe om programmet før det står klart, men hun lover at de ikke vil skuffe i år heller.

Til slutt legger hun til at folk gjerne må ta kontakt dersom de ønsker å kjøpe billetter eller vil bidra i dugnadsarbeidet.

– Vi vil veldig gjerne ha flere sommergjester også. Det er veldig mange som har hytter i skjærgården, og vi kan absolutt anbefale dem å ta del i det sterke fellesskapet vi får gjennom frivillig arbeid på Skåtøy vise- og poesifestival.

For mer informasjon se festivalens hjemmeside.

(Toppfoto: Katzenjammer rodde i land platekontrakt etter festivalen. Foto: Mathias Fossum)Comments

En kommentar to “Festivalidyll i skjærgården”
  1. Simen DB sier:

    En fantastisk sak. Denne journalisten må være utrolig begavet.