Vi har ikke glemt Benjamin

26. januar 2011 23:54 av Marian Nicol 

Onsdag møtte over 5000 mennesker opp på Youngstorget i Oslo, for å minnes at det er 10 år siden Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på grunn av sin hudfarge.

”Glem ikke” var parolen for fakkeltoget og minnestunden for Benjamin Hermansen (15) onsdag ettermiddag, og tusenvis av fakler lyste for gutten som ble offeret for det første rasemordet i Norge. Statsminister Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen (SV) var to av deltagerne.

- Vi lovet den gang at det ikke skulle skje igjen, og vi gjentar det løftet i dag, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Vi har makt til å forandre
Beatriz Jaquotot, en nær venn av Benjamin, holdte mot slutten av minnestunden en tale hvor hun fortalte om den kvelden for ti år siden, og hvorfor det er så viktig å ikke glemme.

- Vi kan ikke stole på at politikerne tar hele kampen mot rasisme. Vi må erkjenne vår egen makt til å forandre. Det skal ikke være slik at det må dø et uskyldig barn til, for at vi skal våkne igjen, sa Jaquotot.

Glemmer ikke
De aller fleste kjente ikke Benjamin personlig, men har allikevel fått et nært forhold til han og saken.

- Jeg deltar i fakkeltoget først og fremst for å minnes Benjamin, men også for å si nei til utviklingen av alle nynazistiske grupper i Norge, og rundt om i verden. Det er også viktig å få med seg verdiene av det et land står for, for med tiden er det mange som glemmer det. Også politikere, sa Karina Svendsen, som deltok i toget.

Fakkeltoget forlot Youngstorget til sangen om Benjamin (“Song to Benjamin” av Mr. Milo Lil’ Danny & Friends),og langs veiene sang et kor fra søndre Nordstrand. Oslo har ennå ikke glemt gutten som ble et symbol på Norges kamp mot rasisme.

(Toppfoto: Marian Nicol)

Stengt for kommentarer.