Rocker vilt ved vannkanten

26. januar 2011 22:56 av Ingrid Marie Olsen 

Det hele startet som et useriøst forslag mellom fire kompiser, men en uke senere hadde Frode Nakken booket Kaizers Orchestra.

– Du kan trygt si at vi har vokst en del siden vi startet opp i 2002, forteller Frode Nakken, festivalsjef i RaumaRock.

RaumaRock er en rockefestival midt mellom fjord og fjell, med flere besøkende enn det er innbyggere i Rauma kommune. I 2002 var det i overkant av 500 besøkende på en kveld. På det meste har det vært 7500 rockere på todagers festival, nede på kaikanten i sentrum.

– Det som skiller oss fra andre festivaler er omgivelsene, helt klart. Flere band, blant andre svenske Bo Kaspers Orkester, har stoppet midt under konserten for å ta bilde eller filme utsikten fra scenen. Vokalisten i det irske bandet Ash, Tim Wheeler, ville ikke dra herfra etter endt konsert. Bussjåføren måtte så å si dra han med seg inn i bussen.

Ash er bare ett av mange kjente band som har spilt på RaumaRock. Motorpsycho, DumDum Boys, Datarock, Bigbang, Gåte, Skambankt, CC Cowboys, Ida Maria, Briskeby, Madrugada og Paperboys er et lite utvalg.

– Vi har begynt å ha en konsert hvert år, som ikke er helt rock, derav Paperboys. Dette for å ta vare på de som liker den type musikk og festivallivet, men som kanskje ikke er glad i den hardeste rocken, sier Nakken.

Ivrig festivaldeltaker
Lasse Skaret (26) fra Ålesund har vært på RaumaRock seks ganger. Han synes festivalen følger opp publikums ønsker, har et variert tilbud og satser hardt på musikken.

– Enkelte festivaler har det enorme fokuset på trend og sponsorer. De blir bare nok et masete tilskudd for hipster-Norge. RaumaRock er i konstant sving for å sørge for at alle trives. De har funnet suksessoppskriften, og det er en deilig, personlig atmosfære både på og utenfor området, forteller Skaret.

Skaret har bodd i campingvogn tidligere, men etter at den har blitt slept på låste hjul i mange år, har valget falt på hotell dette året. Han og kjæresten hadde egentlig tenkt å gifte seg på RaumaRock, men de fikk så mange tilbud fra band som ville spille i bryllupet at de har sett seg nødt til å se bort i fra det.

– Da må i tilfelle festivalen utvide med en hel dag, sier Skaret.

Tilbud for alle
Festivalen er også for de under 18 år. Festivalsjef Frode Nakken opplyser om at det selges alkohol på festivalområdet, men de under 18 får andre bånd rundt armleddet, og kan derfor ikke kjøpe eller drikke alkohol.

– Det kjøres en streng linje på dette. Vi har innleide vakter, og dersom vi ser mindreårige drikke alkohol blir de fjernet fra området umiddelbart. Det samme gjelder voksne som kjøper alkohol til mindreårige, sier festivalsjefen.

Nakken mener grunnen til at så mange vender tilbake til RaumaRock år etter år, er fordi de alltid kjører spektakulære show. I 2008 holdt Gothminster konsert på fjellet Romsdalshorn (1550 m.o.h.). Dessuten har de hvert år en Øresus-konkurranse, der ukjente band får sjansen til å spille på den ene av de to scenene på selve festivalen. Konseptet er det samme som NRK’s Urørt.

– Utfordringene våre er hotelltilbud og værforhold. Det er bare to hotell her, så når de blir fullbooket, er det camping som blir alternativet.

Nakken forteller videre at om det blir dårlig vær mister de fort tusen besøkende. Det er mange som tar turen på grunn av selve stemningen rundt konsertene, og de som ikke er så opptatt av musikken tar ikke turen om det pøsregner, i følge han.

I fjor var det over hundre mennesker som jobbet frivillig med festivalen. De gjør alt fra rigging av scene til billettsalg. De som er frivillige, enten i forkant av, eller under festivalhelgen, får konsertbilletter. Spesielt i år blir de frivillige mottatt med åpne armer, for Nakken og resten av styret, har satt seg høye mål.

– Ja, vi skal arrangere RaumaRock for tiende gang, og i den anledning har vi satt oss et mål på minst ti tusen besøkende. Det blir hardt, men vi skal få det til. Da blir det jubileumsfest da, utbryter en spent rockesjef.

Comments

En kommentar to “Rocker vilt ved vannkanten”
  1. Hallvard Kolltveit sier:

    Keegt