Integrerer revy i undervisningen
26. januar 2011 20:29 av Bjørn-Martin Bråten Nordby
Etter fjorårets gigantsuksess er ildsjelene bak årets Lambertseterrevy sikre på at de kan gjøre det igjen. Men selv om elevene skulle oppleve motgang, er rektor Claus Hagli overbevist om at revyen gagner skolen.
.
– Jeg er av dem som applauderer revy på videregående skole allerede før jeg har sett oppsetningen. Det er så viktig med kreativ utfoldelse og alternative aktiviteter for å skape en god læringsplattform. Derfor er jeg så stolt av elevene som står på dag og natt for å få til en god forestilling, sier Claus Hagli, som har vært rektor på Lambertseter videregående skole siden 2005.
Han forteller at han høsten 2009, i samråd med ledelsen, besluttet å gjøre revyen til en del av skolens virksomhet. Fjorårets revy ble dermed den første under skolens økonomiske vinger. Ifølge Hagli kan elevene på den måten konsentrere seg om selve produktet og slippe å bekymre seg for budsjetter og sponsorer.
– Det var faktisk en av fjorårets revysjefer som åpnet øynene våre for muligheten til å integrere revyen i undervisningen. I tillegg til det som gjøres av skuespillere, dansere og musikere på scenen, kreves det innsikt i både markedsføring, IT og tekstutforming for å sette opp en skolerevy. Dette er fag vi allerede har på skolen, der tekstutforming selvsagt faller innunder norskundervisningen. Derfor var det naturlig å ta et økonomisk ansvar også, sier han.
Hagli forteller at de i tillegg har tatt inn teaterensemble som programfag ved skolen. Fra høsten vil alle elever i tillegg kunne velge musikk som programfag. Dette er ifølge Hagli et resultat av at skolen nå er mer involvert i revyen.
Bare positivt
En av årets revysjefer, Kaisa Hoel, forteller at hun bare har positive ting å si om den nye ordningen. Hun mener skoleadministrasjonen kun fungerer som en støttespiller og at revyen fortsatt styres av elevene slik det alltid er blitt gjort.
– Det er befriende å kunne konsentrere seg om forberedelsene og gjennomføringen av revyen, uten å måtte klø seg i hodet for å få tallene til å gå opp. Jeg er glad for at administrasjonen har innsett hvor viktig revyen er for skolemiljøet, sier hun.
Hoel er allikevel klar over at revyen kan gå utover skolearbeidet for de mest engasjerte. 18-åringen har eksempler på medelever som har latt karakterene lide for revyen, men med litt struktur og selvdisiplin mener hun det er fullt mulig å prestere på begge arenaer.
Mindre oppslutning

Her legger revysjef Kaisa Hoel siste hånd på programbladet. Ved siden av ligger pensumboken i biologi.
Til tross for terningkast seks og Aftenpostens revypris i 2010, teller årets revygjeng på Lambertseter atskillig færre enn på samme tid i fjor. Både Hagli og Hoel tror noe av årsaken er et større antall tester og prøver i løpet av skoleåret. I tillegg nevner revysjefen at en stor kjerne forsvant ut som avgangselever i fjor sommer.
– Jeg trodde flere skulle engasjere seg på grunn av suksessen i fjor, men det skjedde ikke. Det er imidlertid stor innsatsvilje blant de 50 som er med, selv om det blir litt mer jobb og ansvar på hver enkelt. Jeg har ikke sett så mange av årets revynumre ennå, men av det jeg har sett, lover det veldig bra. Jeg tror absolutt vi kan presentere en like god revy som i fjor, sier hun.
– Vi har jobbet godt med tekstene og er svært fokuserte på å lage en morsom revy. Så ja, vi er absolutt i rute, bekrefter Henning Westerby, en av tre instruktører ved årets revy.
Verdt strevet
Abildsø-gutten Thor Håkon Ulstad er en av dem som skal prøve å få publikum til å gispe etter luft når det hele braker løs 7. februar. 18-åringen er inne i sitt siste skoleår, men det er først i år han har fått sjansen som skuespiller.
– Jeg gleder meg veldig til å stå på scenen. Det er klart at dette tar mye tid og at vi blir litt slitne innimellom, men det er absolutt verdt strevet. Revyen er det mest sosiale som skjer på denne skolen, så jeg er veldig glad for å få være med på moroa, sier han.
Ulstad mener de lå etter skjemaet for et par uker siden, men føler nå at det meste faller på plass.
- Tekstene begynner å sitte uten manus og vi bruker mye tid i dansesal for å få koreografien til å stemme. Nå gleder vi oss bare til å komme opp på scenen og ha fulle gjennomkjøringer med lyd, lys og rekvisitter. Dette blir bra, avslutter han.

Skuespillerne Pernille Persen, Thor Håkon Ulstad, Ulrikke Sagvik, Emilie Strand, Christine Vegge, Magnus Waaler og Espen Ombler øver på koreografi i dansesalen på skolen. Sistemann i ensemblet, Paul Pacoma, var ikke tilstede.
Lambertseterrevyen 2011 spilles i aulaen på Lambertseter videregående skole fra mandag 7. februar til og med fredag 18. februar.