Ingen konserter for de under atten

26. januar 2011 17:41 av Mona Knudsen 

Er du mindreårig og vil på konsert lørdagskveld kan du bare glemme det. Du må nemlig kunne drikke alkohol også.

–Vi drar på fester hos folk som er alene hjemme, også drikker vi der. Det er ikke så mye annet å gjøre, sier Hedda (16).

Hedda er nå 16 år og går i første klasse på en av Oslos største videregående skoler. Hun drakk alkohol for første gang da hun var 13 år gammel og nå drikker hun nesten hver helg. Hedda er overbevist om at alle i hennes skoleklasse drikker.

–Hadde det vært flere konserter og arrangementer for de under 18 år hadde jeg kanskje ikke startet å drikke så tidlig.

Kjøper alkohol selv

Hedda har, som mange av sine venner, “fake leg”. Hun får bruke legitimasjonen til eldre venner for å komme seg inn på utesteder, og kjøpe alkohol på egenhånd i dagligvare butikker. Men hun synes det er skummelt, så hun gjør det så lite som mulig.

–For å ha et sosialt liv må man drikke i helgene, for det er det alle vennene dine gjør. Og på mandagen snakker alle om det som skjedde på lørdagen. Hvis det er et bra band eller en DJ jeg vil se klarer jeg meg helt fint uten alkohol. David Guetta konserten og Sensation White i April er eksempel på konserter jeg ikke får med meg fordi jeg er under 18, sier Hedda.

Blir forsømt

–Dette er en gruppe som blir forsømt. Lina Larsen er leder i Ungdom mot Narkotika (UMN), og bekrefter at det ikke finnes noe tilbud for den unge gruppen som faller igjennom.UMN har forskjellige lokallag som arrangerer hytteturer, kino og teater.

–Det er ulike ungdomsklubber for de opp til 16, men det er vanskelig å få til noe som fenger de over 16. Det er synd at det ikke finnes andre aktiviteter enn å drikke eller bli hjemme.

Problematisk

–I Oslo har vi Kulturnatt, det arrangeres en gang i året. I tillegg har vi delt ut kulturkortet for ungdom. Kortet kan brukes i blant annet Operaen og teater. Da får brukeren minst 20 prosent rabatt, forteller Karianne Kampevold Sæthre, seksjonssjef for kulturutvikling og tilbud i Kulturetaten, Oslo kommune.

Sæthre sier det er problematisk at ungdom under 18 ikke får dratt på de konsertene de ønsker.

–Men Oslo kommune kan ikke presse arrangørene til å lage rusfrie konserter.

Kulturdepartementet vil heller ikke ta på seg ansvaret å arrangere konserter for de under 18 i helgene.

–Å sette aldersgrense er det konsertarrangørene som bestemmer, skriver pressekontakten til kulturdepartementet i en mail.

Avhegig av støtte

Limita Lunde er daglig leder på Parkteatret Scene i Oslo og jobber med booking, hun skulle ønske det var mer engasjement for å få til konserter for de under 18.

–Vi har hatt noen konserter der artisten har spilt to ganger. Første gangen rusfritt, så med aldersgrense senere på kvelden. For å få til rusfrie konserter er man nødt til å få pengestøtte, men selv om man lager et rusfritt arrangement er det ikke gitt at man får subsidier, sier Lunde.

Parkteatret er først og fremst en utleiescene som leies ut til arrangører, og selv har ansvar for få av arrangementene. Lunde forteller at det tar tid å søke om støtte og man trenger arrangører som engasjerer seg i å lage rusfrie arrangementer.

– Jeg vil si at det er økonomien som setter grenser for å lage rusfrie konserter, avslutter Lunde.

Stengt for kommentarer.