Realiserte ung forlagsdrøm

26. januar 2011 21:43 av Zara Meljan 

Hun er sin egen sjef, går aldri tom for lesestoff og er beviset på at dersom du ønsker å få noe gjort, så må du gjøre det selv. Og det i en alder av 20.

– For å følge drømmene sine må man virkelig drite i janteloven og tørre å stå frem og gjøre det man vil, sier Anette Sivertstøl.

Hun vet hva hun snakker om. Forlaget Panthera startet hun i 2009 på eget initiativ. Selve idéen kom en søvløs natt da hun var 17 år.

– Jeg har alltid hatt lidenskap for litteratur og følte at dette var rette veien å gå, men jeg ville ikke være som andre forlag. Jeg fant ut at det aldri blir satset skikkelig på unge skrivetalenter, sier den unge forlagssjefen.

Ferdig produkt - forlagssjef Sivertstøl med en publisert utgave av Gustavsens bok.

– Allerede dagen etterpå begynte jeg å utforme idéen mer konkret og begynte å spare opp penger.

I tillegg til å spare tok hun til seg mest mulig informasjon om hvordan man starter et eget selskap, for å sørge for at alt gikk som det skulle.

– I 2009 følte jeg at tiden var inne. Jeg hadde spart opp penger, laget en forretningsplan og hadde bestemt meg for at aksjeselskap var den rette selskapsformen for forlaget.

Manglende målgruppe
– Kreativitet kan ikke måles i alder. En ung forfatter kan være like flink som en eldre forfatter. Panthera vil gjerne være der for de unge voksne, så konseptet ble så enkelt som unge forfattere til unge lesere, sier Sivertstøl.

Forlaget samler på unge talenter, og 23 år er grensen for å kunne bidra med første manus. De som først klarer å komme gjennom nåløyet får forlagets fulle oppmerksomhet.

–     Panthera vil alltid ha et nært forhold til sine forfattere. Hver enkel forfatter som er i Pantherastallen skal føle seg spesiell og støttet av forlaget sitt. Blant annet så skal ikke forfatterne ha noen utgifter når det gjelder å promotere boken sin. Forlaget hjelper til med alt og er som agenter for forfatterne. Vi hjelper dem med konsulent, mediehjelp og egentlig hjelp til stort sett alt, sier hun.

Bare positive erfaringer
– Nå har jo aldri jeg vært på noe annet forlag og har sånn sett ikke så mye å sammenligne med, men jeg opplever at de tar seg veldig god tid til den enkelte forfatteren og går hardt inn for å markedsføre oss, sier en av forlagets forfattere, Kristine Oseth Gustavsen.

Hun mener at det er med fordel at forlaget består av unge sinn, da det er akkurat disse som vet hva som fungerer for deres aldersgruppe.

– Det blir liksom ikke en femtiåring som oppretter en krampaktig Twitter-konto for å holde tritt med tiden, på en måte, sier hun.

Gustavsen mener at den nåværende norske bokbransjen kan opptre fordomsfull og er fortsatt lite åpen for unge forfattere.

– Det virker som om det alltid er noen som ikke tar oss på alvor og legger altfor mye vekt på alderen – akkurat som om det at vi ikke har levd lenge nok til å bli professorer i litteraturvitenskap gjør at vi ikke har noe å fare med. Jeg tror at Panthera kan være med på å motbevise dem, sier hun.

Alt er mulig
– Om noen sitter med en idé, så realiser dem. Det å følge drømmene sine er viktig for at man skal føle seg lykkelig, mener hun.

I et verdenssamfunn der innovasjon er prioritert trenger man alltid ferske hjerner, og det skader ikke å bo i et land som verdsetter selvrealisering.  Men det handler om å vite hva man gjør.

– Om det er noen unge som skal starte for seg selv, anbefaler jeg å forberede seg godt fordi det er mange som er skeptiske til unge gründere. Et godt tips er også å holde det tett så lenge det er mulig.

Annerledes tankegang
– Det er vanskelig for unge gründere å bli tatt seriøst, sier Annette Ekman, prosjektleder i Drivkraft Ungdom ved Kunnskapsparken Nord.

– Det er også vanskelig for dem å være realitetsorienterte, da deres tankegang er annerledes. Dette forandrer seg litt på videregående skoler, sier hun.

Hun er enig i at det må ligge kunnskap til grunne dersom unge gründere skal klare seg, og foreslår at man henvender seg til sin kommune for etableringsveiledning. I Oslo kan dette gjøres her.

Planene klare
–  Fremtiden er veldig lys for Panthera. Vi har planlagt nøye mange år frem i tid og er alltid forberedt på det som kommer, sier Sivertstøl.

Hun tar sitt eget råd  og velger å ikke avsløre for mye av planene. Her er det hun kan si om utviklingen i året som kommer:

– Det er fortsatt litt hemmelig, men det er seks planlagte utgivelser for 2011 og det kommer en ny forfatter inn i Pantherastallen, deler hun.

Comments

En kommentar to “Realiserte ung forlagsdrøm”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Hanne Bakken, Panthera Publishing. Panthera Publishing said: Les intervjuet med Anette Sivertstøl i Norgesnytt: http://twurl.nl/nampkb [...]