Prioriterer data fremfor påskelam

26. januar 2011 20:22 av Emil Gulbrandsen 

Det at mange velger å prioritere påskeferien på dataspill er et under for mange. Men samholdet innad i den stadig voksende datakulturen er litt av grunnen.

- Vi merker ikke mye på billettsalget ettersom vi alltid er utsolgt, sier Simon Eriksen Valvik,  pressekontakt for TG.

Datatreffet The Gathering (TG) holdes i vikingskipet på Hamar hver eneste påske siden 1996, og varer i fire dager. Det var også eneste gangen siden de flyttet til Hamar at det var billetter til overs, fra 1997 og utover har det vært utsolgt hver eneste gang. Det som i 1992 startet opp som et treff for programmerere har endt opp til å bli et av Nordens største datatreff for datainteresserte etter at KANDU (Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom) overtok i 1996.

Datakulturen dagens ungdom er vokst opp med gjør at flere spiller dataspill og dermed har en meget god grunn til å ville dra på TG. E-sport er en voksende «idrett» i Norge noe Eriksen Valvik merker godt på billetsalget.

- E-sport billettene våre har blitt solgt ganske flittig de senere årene. Vi har konkurranser der mange av disse profesjonelle spillerne kommer for å delta, blant annet er Starcraft II en av konkurransene i år.

Men man trenger ikke være profesjonell kun for å dra på TG. De fleste er bare vanlige ungdommer som har en interesse for data eller som regel dataspill. World of Warcraft og Call of Duty blir nok flittige innslag på de 5500 dataskjermene som kommer til å lyse opp salen.

Ikke bare data
De fleste som velger å tilbringe påsken i vikingskipet har nok et spill de kommer til å bruke relativt mye tid på, men det finnes også andre tilbud for å få et lite avbrekk. Foruten forskjellige seminarer og design- og musikk  konkurranser arrangeres det blant annet «nerdesvømming», for det er viktig å få litt aktivitet utenom tastaturet. Jens Arnesen har vært på TG fire ganger og han syntes det er et flott tilbud for likesinnede ungdommer til å møtes.

- Det er jo det største datatreffet i Norge noe som i seg selv er en grunn til å være der. Legenden om Arne er også et merkelig fenomen som man nesten bør oppleve.

- Hva er det som gjør at du prioriterer påskeferien på et datatreff?

- Det er vel det sosiale aspektet ved det, man møter masse likesinnede mennesker og det er et eget samhold mellom de som er der. Når man samler så mange mennesker med like interesser blir det en veldig artig atmosfære. Dessuten er jo alle veldig engasjerte. I 2008 ville jo regjeringen fjerne kulturstøtten for TG. Da marsjerte 3000 til Hamar rådhus og protesterte, og støtten forble, sier Arnesen.

TG er kun en møteplass som legger til rette for videre utvikling i datakulturen, men selve kulturen skapes i de tusen hjem. Et godt alternativ til de som liker dataspill og er litt lei ski, hytte og påskelam.

Stengt for kommentarer.