Er du sikker?

26. januar 2011 16:51 av Jenny Micko 

Det mest brukte passordet er 123456, men det spiller jo ingen rolle når 70% er villig å gi vekk passordet sitt for en sjokolade.

Per Øyvind Thorsheim Foto: privat

Per Øyvind Hervik Thorsheim jobber som sikkerhetskoordinator for EDB ErgoGroup, et av Nordens største IT- selskaper. Han har i mange år forsket på passord og sikkerhet.
-Jeg har en venn som er psykolog. Han føler at passord ikke er lystbetonet, men bare et hinder for det han vil frem til. Det er nok grunnen til at mange velger enkle, usikre passord. En annen venn som er interessert i vin løste det gjennom å bruke navnet på en vin, årgang og alkoholprosent. Med det har han fått et sikkert passord som også er enkelt å huske.
-Ni tegn eller mer vil være svært vanskelig å knekke hvis du ikke har griseflaks. Antallet kombinasjoner blir da uoverkommelig. Mitt beste tips er å skrive en setning med helt vanlig grammatikk på plass. En setning vil normalt overholde alle kompleksitetskrav, og i tillegg være mer enn langt nok, sier Thorsheim
Passord mot sjokolade
I 2004 ble det gjennomført en undersøkelse i England i forbindelse med The Infosecurity Europe Tradeshow. Det viste seg at 70% av de som ble spurt var villige til å bytte passordet sitt mot en sjokolade. 34% av de spurte gav det vekk uten noe i bytte.
-Hadde jeg ikke sett en positiv utvikling over tid så hadde jeg nok gjort noe helt annet i dag. Imidlertid går det svært sakte fremover, og mange lærer dessverre fortsatt på den harde måten gjennom å bli utsatt for svindel, avslutter Thorsheim.
20 øre for Facebook-konto
Det kan være lett å tenke at ingen har interesse for Facebook-kontoen din, unntatt muligens en sjalu kjæreste. Virkeligheten ser annerledes ut. For organiserte kriminelle kan Facebook være første skrittet mot å ta over identiteten din. Facebook er idag verdens mest populære sosiale medium, med nærmere en halv milliard brukere. Svindlerne kjøper opp tusentalls kontoer av gangen og stykkprisen er nå nede i 20 øre. Hvis kontoen din blir tatt over er mulighetene for svindel mange.
Svindel, virus og reklame
-Det vanligste er at svindlerne sender en link med reklame der de tjener penger hvis du klikker på den. Linken kan også installere ondartet programvare på maskinen din. Terskelen for å klikke på en av disse linkene er selvfølgelig lavere når den kommer fra en av dine venner, forklarer Thomas Schancke, som er systemutvikler med datasikkerhet som spesialinteresse.
Idag kan du altså ikke vite om det du får tilsendt faktisk kommer fra en venn eller en svindler. Folk har blitt lurt til å sende penger til en «venn» som sitter fast i utlandet. Dette er bare noen av måtene folk blir lurt.
Svake passord
Hvorfor er det så lett å ta over noens Facebook-konto?
-Det handler om passord. Siden folk ikke tror at noen har interesse av deres Facebook-profil velger de ofte enkle passord som er lette å huske, men også lette å knekke. Problemet er at mange bruker samme passord flere steder. Når svindlerne har passordet til Facebook-kontoen har de da også passordet til nettbanken din, forteller Schanche.
I følge idtyveri.info har 124.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene. Det vil si at noen andre har brukt identiteten deres til å utføre kriminelle handlinger.

Comments

En kommentar to “Er du sikker?”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Per Thorsheim, Enter Security . Enter Security said: http://norgesnytt.eu/?p=15236 [...]