MGP-sirkuset er fortsatt populært

26. januar 2011 23:21 av Christine Bergby 

Ungdommene mener Melodi Grand Prix er utdatert for lenge siden. Men skal vi tro MGP-ekspert Jostein Pedersen og NRK er det fortsatt populært og ikke på langt nær gått av mote.

– Melodi Grand Prix har gått av moten for lenge siden, det er ytterst få ungdommer som ser på det. Idol og X-faktor har overtatt MGP sin plass for lengst, slår Camilla Røstad (20) fast.

Hun mener at i det moderne samfunnet så er det mange nye sangkonsepter som har gått forbi MGP i popularitet. Og at Melodi Grand Prix først og fremst er underholdning for familier og eldre.

– Det er få ungdommer jeg kjenner som ser på MGP, det er alt for mange sangkonkurranser ute på markedet til at ungdommer fortsatt vil følge med på MGP sammen med foreldre og besteforeldre, mener ungjenta.

Aldri av moten
Hun møter stor motstand fra Melodi Grand Prix-ekspert Jostein Pedersen, som lenge var programleder for de norske sendingene, og som har bred erfaring innenfor emnet.

– MGP er verdens største fjernsynsshow og har vært vist siden 1956, siden 1960 i Norge. For mange er det en årlig tradisjon og et påskudd for sosialt samvær. Og i takt med at Europa har blitt større, har interessen vokst. Det har gitt konkurransen et mer spennende musikalsk uttrykk, forteller Pedersen.

Han er helt sikker på at MGP ikke vil gå av moten og at det tvert i mot vil være en større interesse nå som Europa er så globalisert.

– Takket være ny teknologi er det mulig for en ire å holde seg oppdatert på hvitrussisk popmusikk og vice versa. Dette gjenspeiles også i konkurransen, forklarer han.

Sanger fra en hel verdensdel
Selv om det stadig dukker opp nye talentkonkurranser på fjernsynsskjermen, er han sikker på at et familiekonsept som MGP vil bestå.

– Jeg tror ikke at det vil gå ut på dato, interessen går i bølger, noe som er naturlig for et program som har holdt på i over 50 år. Det kommer stadig nye talentkonkurranser, men MGP vil overleve dem alle fordi ingrediensene i programmet er unikt, poengterer eksperten.

Han mener at det er mange faktorer som spiller inn på hvorfor MGP vil overleve motstand fra populære norske og amerikanske talentshow.

– Det er originale, nye sanger fra en hel verdensdel. I tillegg så vil patriotisme og beundring spille inn – blandet med glitter, stad og fengende musikk. En flott kombinasjon, avslutter Pedersen.

Økning de siste årene
NRK som står for den norske produksjonen av Melodi Grand Prix bekrefter Pedersen sine antagelser. Selv om det har vært en liten nedgang tidlig på 2000-tallet, fikk programmet en stor opptur i 2008.

– Økningen av interesse kom i 2008 da Maria Haukaas Storeng kom på femte plass internasjonalt. Året etter var som kjent det store Rybak-året som tok Eusovision Song Contest tilbake til Norge i 2010.

Noen spekulerte om interessen ville synke etter dårlig prestasjon på hjemmebane, men det virker ikke slik.

– Foran MGP 2011 mottok vi rekordmange innsendte låter til konkurransen, og både medieinteressen og publikumsinteressen er høy, forteller Skjalg Solstad, prosjektleder MGP 2011 i NRK.

Solstad mener at MGP er et familiekonsept, det vil si at det er et tv-program og konkurranseshow med veldig bred appell. Interessen er derfor stor i alle aldersgrupper.

– Vi mener selv at kvaliteten på konkurransen har økt, og at det er den viktigste grunnen til at interessen har holdt seg høy. I tillegg er vi ubeskjedne nok til å mene at vi lager underholdende show som engasjerer seerne uavhengig av om de selv liker hver enkelt sang. Det betyr nok også noe at vi har utvidet sjangerbredden i MGP de siste årene, avslutter Solstad.

Stengt for kommentarer.